Un juriu american a găsit-o luni pe fondatoarea Theranos, Elizabeth Holmes, vinovată de conspirație pentru fraudarea investitorilor din startup-ul de testare a sângelui.
Holmes a ajuns faimoasă în Silicon Valley după ce a fondat Theranos, o companie startup care face teste de sânge, în 2003. Procurorii spun că ea a escrocat investitorii în următorul deceniu, inclusiv pe mogulul mass-media Rupert Murdoch, susținând că mașinile mici ale companiei ar putea efectua o serie de teste cu doar câteva picături de sânge.
Elizabeth Holmes, vinovată de fraudă
Investigațiile efectuate de Wall Street Journal au dezmințit ulterior aceste afirmații, iar Holmes a fost inculpată în 2018 alături de fostul COO Theranos, Ramesh Balwani. Luni, ea a fost achitată de trei capete de acuzare de fraudare a pacienților care au plătit pentru teste de la Theranos și o acuzație de conspirație aferentă, în timp ce juriul nu a putut lua o decizie cu privire la alte trei capete de acuzare legate de investitori individuali.
Depunând mărturie în propria apărare la proces, Holmes spusese că nu a vrut niciodată să înșele pe nimeni și că directorii de laborator ai lui Theranos erau responsabili de calitatea testelor. Ea a fost, de asemenea, acuzată de inducerea în eroare a pacienților cu privire la acuratețea testelor, dar a fost achitată de acele acuzații.
Elizabeth Holmes, care probabil va face apel, riscă până la 80 de ani de închisoare, dar va primi probabil o pedeapsă mult mai mică, cred specialiștii.
Citiți România Liberă și pe Google News