25.5 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInternaționalEliminarea pedepselor penale pentru jurnalisti

Eliminarea pedepselor penale pentru jurnalisti

Organizatia „Reporters sans frontieres” i-a solicitat secretarului general al Organizatiei Internationale a Francofoniei, Abdou Diouf, sa ia pozitie in cadrul Sommet-ului impotriva pedepselor penale pentru jurnalisti. Organizatia i-a cerut lui Abdou Diouf sa constranga statele membre OIF si participante la Sommet sa precizeze un termen pentru eliminarea pedepselor penale.
„In ciuda declaratiei de la Bamako, din 2000, si in ciuda numeroaselor apeluri ale secretarului general, mai multe tari membre ale OIF nu si-au reformat cadrul legislativ in ceea ce priveste presa. Daca unele state, cum sunt Rwanda, Vietnam sau Tunisia, doresc cu obstinatie sa pastreze o maniera de represiune, nedreapta si nedemocratica, alte state pur si simplu nu au luat in calcul utilitatea unei astfel de reforme”, explica „Reporters sans frontieres” motivul solicitarii catre Abdou Diouf.
„Reporters sans frontieres” explica si ca, eliminand pedepsele penale pentru jurnalisti, pot fi reglate si alte probleme care tin de acest domeniu, cum ar fi problemele puse de jurnalele de scandal, lipsa unui cod deontologic pentru presa sau nerespectarea acestuia, atunci cand exista. „Pentru ca pedeapsa cu inchisoarea nu repara in nici un fel defaimarea sau publicarea de stiri false, comparativ cu intelegerea intre parti”, adauga Asociatia „Reporters sans frontieres”. „Iata de ce i-am solicitat lui Abdou Diouf sa constranga tarile membre sa se conformeze unui calendar, care ar trebui stabilit la Sommet-ul de la Bucuresti”, a declarat „Reporters sans frontieres”.
Organizatia a explicat in cadrul Sommet-ului ineficacitatea pedepselor cu inchisoarea: „Daca vor sa dispuna de titlul de democratie si sa isi ajute presa sa devina responsabila, ar fi normal ca tarile francofone sa nu refuze eliminarea pedepselor penale”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă