24.2 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăInternaționalEl Chapo, transferat în „Alcatrazul Munților Stâncoși“

El Chapo, transferat în „Alcatrazul Munților Stâncoși“

Judecat de un juriu federal din Brooklyn, Joaquin Guzman (62 de ani), fostul șef al cartelului mexican al drogurilor din Sinaloa, a fost condamnat, pe 17 iulie, la închisoare pe viață și își va sfârși zilele în închisoarea de maximă securitate din Colorado, cunoscută sub numele de „Alcatrazul Munților Stâncoși“, ADX sau Administrative Maximum Facility. Penitenciarul unde a fost transferat pe 19 iulie este considerat cel mai sigur din SUA și are mai mulți deținuți „celebri“, precum Terry Nichols (complice în atentatul din Oklahoma City) sau francezul Zacarias Moussaoui, care a participat la pregătirea atentatelor din 11 septembrie. Canalul TV CBS făcea referire la această închisoare ca „o versiune aseptizată a Infernului“. Înainte de pronunțarea pedepsei, El Chapo a explicat că a fost torturat „fizic, psihic și mental 24 de ore pe zi“ în timpul detenției sale la MCC, închisoarea din Manhattan.  „ADX va fi ca o promenadă de sănătate“ comparativ cu condițiile la care a fost supus la MCC.

 

Cartelul Sinaloa prosperă

În pofida absenței fostului șef al cartelului, afacerile continuă să prospere. Drug Enforcement Agency (DEA), însărcinată cu lupta antidrog, a recunoscut în 2018 că organizația criminală dispune de cea mai vastă rețea de distribuție a stupefiantelor pe teritoriul american. În Mexic, cartelul rămâne bine implantat în Sinaloa, unde 20 de laboratoare clandestine au fost distruse în primele șase luni ale anului. Influența sa se întinde pe o mare parte a nord-estului țării. Arestarea lui „El Chapo“ a deschis un război sângeros de succesiune.

La începutul lunii, guvernul american a cerut sechestrarea a 12,6 miliarde dolari din bunurile traficantului mexican, corespunzând unei estimări a profiturilor percepute de cartelul său atunci când era la conducere.

 

Sfârșitul libertății

Cel mai puternic traficant de droguri după sfârșitul epocii columbianului Pablo Escobar, în 1993, mexicanul Joaquin Guzman, alias „El Chapo“, judecat la New York, a fost condamnat pe 17 iulie la detenție pe viață, plus 30 de ani suplimentari de închisoare (pentru folosirea armelor automate). Șef necruțător al cartelului din Sinaloa, una dintre organizațiile criminale cele mai violente din Mexic, el a fost condamnat de un juriu federal pentru traficarea în SUA a sute de tone de cocaină, heroină și marijuana (cel puțin 1.200 tone într-un sfert de secol) și uciderea a 26 de persoane. „El Chapo“ a evadat de două ori din închisori mexicane de înaltă securitate, înainte de a fi extrădat în SUA, în ianuarie 2017.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă