14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInternaționalEAU reduc forțele militare din Yemen pe fondul tensiunilor din Golf

EAU reduc forțele militare din Yemen pe fondul tensiunilor din Golf

Emiratele Arabe Unite își reduc prezența militară în Yemen, deoarece tensiunile dintre SUA și Iran amenință securitatea statului mai aproape de casă, spune un raport.

EAU – un membru-cheie al coaliției conduse de saudiți în Yemen – a retras trupe din portul de sud Aden și coasta de vest a țării, unde a construit fortificații locale din care au condus lupta împotriva rebelilor Houthi, au declarat diplomați pentru Reuters cu condiția anonimatului.

Trei diplomați au declarat că Abu Dhabi preferă să aibă forțele și echipamentele la îndemână, dacă tensiunile între Statele Unite și Iran vor continua să se intensifice, după atacurile asupra petrolierelor din Golf și asupra doborârii unui avion americande către Teheran săptămâna trecută.

Nu se știe exact câte trupe au fost retrase.

Un diplomat occidental a declarat că UAE a retras “multe” forțe din Yemen în ultimele trei săptămâni.

“Este adevărat că au existat mișcări de trupe … dar nu este o redistribuire din Yemen”, a declarat un oficial de rang înalt al Emiratelor. El a adăugat că Emiratele Arabe Unite rămân pe deplin angajate în coaliția militară și nu vor “lăsa un vid” în Yemen.

Alianța saudită-emirată a intervenit în Yemen în 2015 pentru a încerca să restaureze guvernul răsturnat de Houtha.

 

Hodeidah a devenit punctul central al războiului anul trecut, când coaliția a încercat să captureze un port din zonă, linia principală de alimentare a rebelilor Houthi.

În cadrul înțelegerii, care încă nu a fost pusă în aplicare în totalitate, forțele Houthi și pro-coaliție s-ar retrage din Hodeidah.

Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă