17.6 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăInternaționalDVD. Citizen Kane: "cel mai bun film din câte s-au făcut vreodată"

DVD. Citizen Kane: „cel mai bun film din câte s-au făcut vreodată”

Considerat, pe bună dreptate, la centenarul cinematografului, chiar cel mai bun film din câte s-au făcut vreodată este realmente o capodoperă, în alb-negru, despre povestea unui mare bogătaş, un mogul al presei, cum se mai cheamă acum în limbaj autohton, care şi-a început cariera ca ziarist, iar mai apoi a fost devorat de aceeaşi breaslă.

Orson Welles, care a scris şi scenariul alături de Herman J. Mankiewicz, a pornit de la un personaj real care s-a supărat teribil când s-a văzut ironizat pe marele ecran şi a reuşit să-i facă mult rău acestui creator de geniu. Charles Foster Kane este de fapt întruchiparea cinematografică a lui William Randolph Hearst. În rolul mamei, o actriţă de mare talent, pe care publicul românesc a descoperit-o întâi în rolul unei alte mame, de vrăjitoare de data asta, foarte simpatică, respectiv a Samanthei, serial în care se numea Endora, o soacră de coşmar, de la sfârşitul anilor 60.

Autorul acestei poveşti de neuitat, care începe cu un puzzle al bobocului de trandafir, mult comentat în presa vremii pentru substratul erotic al metaforei, n-avea decât 26 de ani. De remarcat şi personajul nevestei, care şi-ar fi dorit să facă o strălucită carieră muzicală, deşi n-are voce, ceea ce ar trebui să dea mult de gândit. Splendida Dorothy Comingore este remarcabilă atunci când intră în pielea sărmanei soţii pline de bani.

 

CETĂŢEANUL KANE/CITIZEN KANE
5 stele din 5
SUA, 1941, 1h 59min.
Regie: Orson Welles.
Cu: Orson Welles, Joseph Cotten, Dorothy Comingore, Ray Collins, George Coulouris, Agnes Moorehead.
Preţ: 39,90 lei.

Cele mai citite

Liga Națiunilor: Germania-Ungaria 5-0 Olanda-Bosnia-Herțegovina 5-2

Selecţionatele Germaniei şi Olandei au obţinut victorii la scor, sâmbătă, în primele lor meciuri din noua ediţie a Ligii Naţiunilor la fotbal. Germania a surclasat...
Ultima oră
Pe aceeași temă