22.8 C
București
vineri, 12 aprilie 2024
AcasăInternaționalDosarele privind prăbușirea Credit Suisse vor rămâne secretizate timp de 50 de...

Dosarele privind prăbușirea Credit Suisse vor rămâne secretizate timp de 50 de ani

Dosarele privind prăbușirea Credit Suisse vor rămâne secretizate timp de 50 de ani, potrivit unui document al unei comisii parlamentare, un nivel de secretizare care a stârnit îngrijorare în rândul istoricilor elvețieni, transmite Reuters.

Comisia de anchetă își va preda dosarele Arhivelor Federale Elvețiene după o perioadă mai lungă decât cea obișnuită de 30 de ani, pentru a se asigura că se aplică un nivel ridicat de confidențialitate în cazul anchetei, care a generat un interes public uriaș.

Investigația se va concentra pe activitățile guvernului elvețian, ale autorității de reglementare financiară și ale băncii centrale în perioada premergătoare preluării de urgență a Credit Suisse de către UBS în martie.

Investigația este doar a cincea de acest fel din istoria modernă a țării, iar comisia de legislatori care o conduce are puteri extinse pentru a solicita cabinetului elvețian, ministerului de finanțe și altor organisme de stat.

“După finalizarea investigației, dosarele vor fi predate Arhivelor Federale și vor fi supuse unei perioade de protecție extinsă de 50 de ani”, a declarat comisia într-un document de strategie care prezintă politica sa de comunicare.

Parlamentul elvețian a refuzat să comenteze sâmbătă, după ce cerința de 50 de ani a fost raportată pentru prima dată de ziarul Aargauer Zeitung.

Societatea Elvețiană de Istorie și-a exprimat îngrijorarea cu privire la această perioadă de timp, președintele său Sacha Zala scriindu-i șefei comisiei, Isabelle Chassot, o legiuitoare din camera superioară a parlamentului elvețian.

De asemenea, acesta a subliniat că este important ca Credit Suisse să își deschidă propriile arhive pentru istorici.

“În cazul în care cercetătorii vor dori să investigheze științific criza bancară din 2023, accesul la dosarele CS ar fi de neprețuit”, a scris Zala, potrivit ziarului.

“În mod ideal, ar trebui să fie posibil să se asigure și să se facă accesibilă arhiva după expirarea unei perioade de protecție corespunzătoare și, dacă este necesar, sub rezerva condițiilor de cercetare istorică”, a adăugat el.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Deficitul de cont curent al României, creștere de aproape 25% în primele două luni ale anului

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat, în perioada ianuarie-februarie 2024, un deficit de 2,707 miliarde de euro, cu 24,69% mai mare comparativ...

Rafila, vizită la Spitalul Pantelimon. VIDEO

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că va discuta cu echipa de control şi cu managementul Spitalului Clinic de Urgenţă "Sfântul Pantelimon" din Capitală...

Fernando Alonso rămâne la Aston Martin până în 2026

Dublu campion mondial de Formula 1 Fernando Alonso şi-a prelungit contractul cu Aston Martin până la sfârşitul sezonului 2026. „Acest acord multianual cu Fernando (al...
Ultima oră
Pe aceeași temă