Dosarele privind prăbușirea Credit Suisse vor rămâne secretizate timp de 50 de ani, potrivit unui document al unei comisii parlamentare, un nivel de secretizare care a stârnit îngrijorare în rândul istoricilor elvețieni, transmite Reuters.
Comisia de anchetă își va preda dosarele Arhivelor Federale Elvețiene după o perioadă mai lungă decât cea obișnuită de 30 de ani, pentru a se asigura că se aplică un nivel ridicat de confidențialitate în cazul anchetei, care a generat un interes public uriaș.
Investigația se va concentra pe activitățile guvernului elvețian, ale autorității de reglementare financiară și ale băncii centrale în perioada premergătoare preluării de urgență a Credit Suisse de către UBS în martie.
Investigația este doar a cincea de acest fel din istoria modernă a țării, iar comisia de legislatori care o conduce are puteri extinse pentru a solicita cabinetului elvețian, ministerului de finanțe și altor organisme de stat.
„După finalizarea investigației, dosarele vor fi predate Arhivelor Federale și vor fi supuse unei perioade de protecție extinsă de 50 de ani”, a declarat comisia într-un document de strategie care prezintă politica sa de comunicare.
Parlamentul elvețian a refuzat să comenteze sâmbătă, după ce cerința de 50 de ani a fost raportată pentru prima dată de ziarul Aargauer Zeitung.
Societatea Elvețiană de Istorie și-a exprimat îngrijorarea cu privire la această perioadă de timp, președintele său Sacha Zala scriindu-i șefei comisiei, Isabelle Chassot, o legiuitoare din camera superioară a parlamentului elvețian.
De asemenea, acesta a subliniat că este important ca Credit Suisse să își deschidă propriile arhive pentru istorici.
„În cazul în care cercetătorii vor dori să investigheze științific criza bancară din 2023, accesul la dosarele CS ar fi de neprețuit”, a scris Zala, potrivit ziarului.
„În mod ideal, ar trebui să fie posibil să se asigure și să se facă accesibilă arhiva după expirarea unei perioade de protecție corespunzătoare și, dacă este necesar, sub rezerva condițiilor de cercetare istorică”, a adăugat el.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!