13.8 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăInternaționalDodon a convocat Consiliul de Securitate al Moldovei, după ce câteva localități...

Dodon a convocat Consiliul de Securitate al Moldovei, după ce câteva localități au cerut unirea

Potrivit preşedintelui Igor Dodon, Consiliul Suprem de Securitate trebuie să ia ”atitudine cu privire la acţiunile îndreptate împotriva suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”.

Reacţia președintelui Dodon survine în urma unor declaraţii simbolice de unire adoptate în ultima perioadă de câteva localităţi din Republica Moldova.

Săptămâna trecută, în contextul marcării a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române, şapte localităţi din Republica Moldova au votat declaraţii de Unire cu România. Prima localitate care a semnat o asemenea declaraţie a fost comuna Parcova din raionul Edineţ, din nordul R. Moldova. Gestul simbolic a fost urmat de alte patru localităţi din centru şi două din sudul ţării. Prin declaraţiile de unire, cetăţenii şi-au exprimă bucuria de a sărbători împreună cu ”fraţii noştri români de pretutindeni Centenarul Marii Uniri 1918-2018 şi adeziunea la valorile naţionale şi democratice ale spaţiului cultural românesc”, potrivit semnatarilor declaraţiilor.

Pe de altă parte, Dodon a anunţat că va bloca introducerea în Constituţie a oricăror amendamente privind aspiraţiile de integrare europeană a Republicii Moldova, ”folosind în acest scop toate modalităţile legale”, a relatat joi Radio Chişinău. Dodon a declarat că iniţiativa majorităţii guvernamentale ar fi ”o provocare care are drept scop divizarea în continuare a societăţii moldoveneşti”.

”Orice amendamente la Constituţie cu privire la vectorul de politică externă a ţării sau alte probleme de importanţă majoră pot fi adoptate doar de popor în cadrul unui referendum, pe care Partidul Democrat îl va pierde fără doar şi poate. Din aceste considerente, majoritatea guvernamentală evită calea plebiscitului”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook, după ce miercuri guvernul a susţinut proiectul privind modificarea Constituţiei.

Radio Chişinău aminteşte că executivul de la Chişinău a avizat pe 31 ianuarie un proiect de modificare a Constituţiei Republicii Moldova cu aspecte care vin să ”reliefeze aspiraţiile de integrare europeană şi promovare a orientării Republicii Moldova spre spaţiul valoric european”. Iniţiativa legislativă, înaintată de un grup de deputaţi, mai prevede completarea Legii fundamentale cu un articol nou potrivit căruia ”integrarea europeană reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare al Republicii Moldova”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Palestina: Mahmoud Abbas a acceptat demisia guvernului lui Mohammed Shtayyeh

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a acceptat luni demisia guvernului premierului Mohammed Shtayyeh, a anunţat preşedinţia într-un comunicat, relatează AFP, preluat de agerpres.ro. "Preşedintele a...

Ministrul de Finanțe confirmă că inspectorii ANAF vor purta arme. Modelul este cel al Poliției Fiscale din alte țări

Inspectorii din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală vor purta arme de foc în timpul activității lor profesionale, a declarat ministrul de Finanțe, Marcel Boloș. Ministrul...

Rusia – Ucraina, ziua 712: Mai multe țări din UEsunt favorabile achiziționării de muniție pentru Kiev

Mai multe ţări europene, printre care şi Franţa, sunt de acord cu achiziţionarea de către UE de muniţie produsă în afara Europei pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă