8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalDjibouti a devenit „cazarma lumii”

Djibouti a devenit „cazarma lumii”

Situat în Cornul Africii, pe coasta vestică a Strâmtorii Bab-el-Mandeb, Djibouti străjuieşte Canalul Suez. Acest braţ de mare care controlează accesul în Suez este astăzi a patra rută maritimă mondială, cu un trafic de 30.000 de nave pe an.

Djibouti se bucură de o poziţie strategică şi găzduieşte cinci baze militare străine, dar, din cauza intensificării acţiunilor grupărilor teroriste în Yemen şi Somalia, a devenit una dintre ţările cele mai instabile din regiune.

În plus, creşterea activităţii piraţilor în largul coastelor somaleze a determinat marina europeană să utilizeze Djibouti ca bază, iar China a căutat, de asemenea, să-şi asigure propriile interese economice. Alte state negociează stabilirea unor baze militare în micul stat.

Franţa, ca fost imperiu colonial, ocupă primul loc cu circa 1.350 efective militare staţionate în Djibouti.

După războiul din Golful Persic, SUA au stabilit cartierul general al forţelor lor armate în Djibouti, care constituie cea mai mare bază militară americană pe continentul african. Cu 4.000 militari şi personal civil american, această bază militară este vitală pentru Washington, care are în vedere extinderea ei.

Italia a creat în 2009 o mică bază militară în acest stat unde Japonia dispune, la rândul ei, de 180 de militari în prezent.

În 2017, China a instalat în Djibouti prima sa bază în afara frontierelor. Pe de altă parte, potrivit unor zvonuri, India şi Rusia  vor, la rândul lor, o parte din „tort”.

În ianuarie 2017, Arabia Saudită a încheiat un protocol cu Guvernul din Djibouti pentru stabilirea unei baze militare.

Prezenţa militară în Djibouti s-a transformat într-un factor de tensiune şi pare că ţara a devenit un „cuib de spioni”, arată Le Figaro, subliniind că pot apărea diferende, în timp ce prezenţa crescândă a Chinei în această ţară ar putea da loc tensiunilor între Djibouti, Franţa, SUA şi Japonia. În acelaşi timp, micul stat ar putea deveni o ţintă pentru terorişti.

Cele mai citite

Dacă luptătorii împotriva cancerului sunt antrenați, de ce luptătorii împotriva propagandei sunt uciși?

Dacă limfocitele T-Helper pot fi antrenate în laborator pentru a lupta împotriva cancerului, de ce nu ar exista un factor imun și contra propagandei,...

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...

Klaus Iohannis a promulgat legea privind jocurile de noroc

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a...
Ultima oră
Pe aceeași temă