15.1 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăInternaționalDiscuri şi recorduri

Discuri şi recorduri

Ludovico Einaudi şi In a time lapse

Este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi compozitori de muzică clasică contemporană la nivel global. S-a născut în Italia în urmă cu 57 de ani, iar bunicul lui a fost preşedintele Italiei între 1948 şi 1955. A studiat la Conservatorul Giuseppe Verdi din Milano cu unul dintre cei mai respectaţi compozitori italieni ai secolului XX – Luciano Berio. Este în acelaşi timp pianist şi compozitor, iar discurile lui se bucură de un succes remarcabil, deşi ceea ce scrie el este fără dubiu muzică clasică. Se numeşte: Ludovico Einaudi.

Din păcate, cunosc renumele nu prea fericit de care se bucură în general compozitorii de muzică clasică contemporană  (de fapt, ştiţi să numiţi vreunul?). Aşa că povestea de succes al lui Ludovico Einaudi poate părea cel puţin bizară în acest context. Însă Ludovico Einaudi îşi merită faima şi fanii – pentru că muzica lui are toate ingredientele de care are nevoie pentru a vorbi omului contemporan de astăzi, acelor oameni care încă mai caută într-o muzică sau într-o carte bună un refugiu în faţa vieţii stresante şi, uneori, dezamăgitoare.

Aşa este şi cel mai nou album al lui Ludovico Einaudi – In a time lapse, apărut în 21 ianuarie 2013 şi disponibil acum şi în România la magazinele de specialitate (Librăriile Humanitas de exemplu) sau pe site-ul www.getmusic.ro: lucrări pentru pian şi orchestră într-un stil specific lui Ludovico Einaudi – consonant şi totuşi contemporan – o muzică de savurat atunci când vrei să te desprinzi de realitate.

Discul va fi difuzat şi de Radio România Muzical în 13 mai, de la ora 20.

O chitară Latino gold

Nu ştiu dacă vreunul dintre instrumentele din muzica clasică se bucură de o mai mare preţuire în rândul publicului de astăzi decât chitara clasică. Cui nu-i place chitara clasică? Şi dacă mai adăugăm şi un repertoriu sud-american şi un tânăr chitarist de 30 ani care arată ca un model – atunci avem reţeta perfectă a unui album de succes.

Latino Gold – ultimul album al chitaristului muntenegrean Milos Karadaglic, unul dintre artiştii ce constituie subiect de promovare globală al concernului de discuri Universal music, este un asemenea disc.  Latino Gold este continuarea albumului Latino care a cucerit premiile Classical Brit şi Echo anul trecut, iar în prezent este cel mai bine vândut disc de muzică clasică din Marea Britanie.

Ce putem asculta pe acest album? Astor Piazzola, Heitor Villa Lobos, Carlos Gardel, Leo Brouwer, Agustin Barrios Mangore, printre alţii – adică creme de la creme a componisticii sud-americane. Iar printre piese se regăsesc  hit-uri precum Girl from Ipanema sau Aria din Bachianas brasileiras nr.5. Câteva piese sunt înregistrate în compania unei orchestre europene, iar aria lui Heitor Villa Lobos o are în prim plan pe o soprană în ascensiune: austriaca Anna Prohaska.

Dincolo de toate cele spuse deja, ceea ce face acest disc valoros este calitatea excepţională a interpretării lui Milos Karadaglic, pentru că nu greşesc dacă afirm că el este probabil cel mai bun chitarist al timpurilor noastre: o tehnică impecabilă, o muzicalitate şi o inteligenţă ieşite din comun. Altfel nu ar fi putut convinge un tânăr muntenegrean o mare casă de discuri să-l promoveze. Iar când marketingul şi artistul de top se întâlnesc, rezultatul este ceva precum albumul Latino gold, pe care-l puteţi  găsi şi în România, în magazine sau pe www.getmusic.ro. Discul poate fi ascultat în 8 mai, ora 17.30, la Radio România Muzical.

O voce de înger – soprana Julia Lezhneva

Tot numai calitatea artistică excepţională i-a putut determina pe reprezentanţii casei Decca să lucreze cu o tânăra soprană rusă de doar 23 ani, despre care până mai ieri nimeni nu ştia nimic. Julia Lezhneva a fost însă remarcată de o altă celebră soprană, Kiri Te Kanawa, care a invitat-o să cânte în 2010 la gala Classical Brit Awards. A fost rampa de lansare pentru Julia Lezhneva, posesoarea unei voci excepţionale – o soprană de coloratură cu un timbru mai întunecat.

Primul disc înregistrat de Julia Lezhneva pentru casa Decca a fost lansat în 11 martie 2013 şi cuprinde lucrări religioase semnate de Vivaldi, Porpora (un motet înregistrat în premieră mondială), Handel  şi Mozart, album intitulat “Halleluia” potrivit pentru audiţie în prejma sărbătorilor pascale – perioadă pe care o parcurgem şi noi.

Ar mai fi de spus că discul este înregistrat alături de un celebru ansamblu specializat în muzica veche – lI giardino armonico dirijat de Giovanni Antonini, ansamblu care va putea fi ascultat şi la Bucureşti, în septembrie 2013, cu ocazia Festivalului Internaţional George Enescu.

Se poate observa că marile case de discuri mizează în proporţie destul de mare pe numele de artişti tineri, pe care-i lansează şi îi promovează şi nu cred că Decca nu a avut fler când a ales-o pe Julia Lezhneva. Pentru că ea va fi cu siguranţă una dintre marile stele ale muzicii vocale de mâine.

Discul Halleluia poate fi procurat şi în România, în magazine sau pe www.getmusic.ro. A fost difuzat de Radio România Muzical chiar în 11 martie 2013 – data lansării oficiale -şi poate fi reascultat şi votat pe pagina campaniei “Votează discul de muzică clasică al anului 2013” de pe site-ul www.romania-muzical.ro

Cele mai citite

Poliția britanică a arestat marți al șaselea cetățean bulgar pentru spionaj în favoarea Rusiei

Poliţia britanică a arestat marţi al şaselea cetăţean bulgar în cadrul unei anchete asupra unei presupuse reţele de spionaj în favoarea Rusiei, notează AFP,...

Guvernul discută proiectul de Ordonanță care ar mări salariile în Sănătate

Pe ordinea de zi a ședinței Executivului din data de 28 februarie 2024 a fost introdus și un proiect de Ordonanță de Urgență "privind...

Ciucă nu a putut trece de la Galbena de Odobescu la un vin de calitate

Ilustrație: Marian Avramescu Obișnuit cu Galbena de Odobescu, care i-a fost băgată pe gât de către marele ospătar de la recepțiile organizate la Palatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă