În discursul său adresat parlamentarilor britanici din Camera Comunelor, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus: „Vă rugăm să vă asigurați că cerul nostru ucrainean este în siguranță. Vă rugăm să vă asigurați că faceți ceea ce trebuie făcut”, scrie Euronews.
Harkov, al doilea oraș ca mărime al țării, a fost devastat de atacuri aeriene fără discernământ, lăsând străzile pline de moloz și cratere din bombe și spulberând orice speranță de reconstrucție rapidă.
Până acum, însă, apelul lui Zelensky a fost respins.
Chiar dacă țările occidentale au dat dovadă de o hotărâre neclintită de a condamna agresiunea militară a Moscovei și, în același timp, declanșează un set de sancțiuni devastataoare, o zonă de excludere a zborului rămâne Rubiconul pe care democrațiile nu sunt dispuse să-l traverseze.
Un concept relativ nou, zona de excludere a zborului – sau NFZ – a fost lansată la începutul anilor 1990 în timpul Războiului din Golf, când o coaliție de 35 de națiuni s-a unit pentru a împinge forțele irakiene ale lui Saddam Hussein din Kuweit.
În practică, totuși, conceptul este atât complicat, cât și riscant.
Pentru a o pune în aplicare, trebuie desfășurate avioane de supraveghere și de luptă pentru a detecta, identifica și, dacă este necesar, doborî pe toți cei care încalcă termenii.
În 1991, SUA, Marea Britanie și Franța au introdus o zonă de excludere aeriană în nordul Irakului pentru a preveni atrocitățile irakiene împotriva minorității etnice kurde care trăiesc în regiune, cu o zonă separată pentru a proteja musulmanii șiiți din sud.
Zonele de excludere a zborului au fost înființate în 1993 de NATO în timpul războiului din Bosnia, prima angajare a alianței într-un conflict armat. În 2011, acestea au fost folosite în timpul Războiului Civil din Libia, deschizând calea forțelor rebele pentru a răsturna guvernul lui Muammar Gaddafi.
Acum, în timp ce Rusia, nedescurajată de sancțiunile internaționale, își continuă incursiunea pe uscat, pe mare și pe aer, Zelenskyi își dublează cerințele ca alianța să impună o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei.
„Repetăm în fiecare zi: închideți cerul deasupra Ucrainei”, a spus Zelenskyy.
Chiar și așa, cu toate cererile lui Zelenski, NATO nu poate face acest lucru, deoarece Ucraina nu face parte din alianță, iar acest lucru ar putea duce la Al Treilea Război Mondial.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!