13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInternaționalDanemarca: Fostul şef al serviciului de informaţii, condamnat cu executare

Danemarca: Fostul şef al serviciului de informaţii, condamnat cu executare

Instanţa a stabilit că, în 24 de locuri din carte, Scharf a divulgat în mod conştient informaţii confidenţiale, mai ales despre operaţiuni ale serviciului şi despre metodele acestuia de lucru.

Judecătorii au considerat că circumstanţele sunt agravante întrucât dezvăluirile au fost făcute în scop comercial.

Cartea, intitulată ‘Şapte ani la PET – epoca lui Jakob Scharf’, divulgă de asemenea detalii despre diferite dosare de terorism şi legăturile cu servicii de informaţii ale unor alte state.

Ea a fost scrisă de un colaborator al Politiken, cotidian de referinţă în Danemarca, care l-a publicat în paginile sale în octombrie 2016 pentru a protesta împotriva cenzurii, după interdicţia de punere în vânzare ordonată de justiţie.

Redactorul-şef al cotidianului a fost condamnat, la 18 ianuarie, la o amendă de 50.000 de coroane daneze (6.700 de euro) pentru încălcarea interdicţiei.

Jakob Scharf, în vârstă de 52 de ani, s-a aflat la conducerea PET între 2007 şi 2013, într-o perioadă în care Danemarca a fost ţinta unui atentat în urma publicării unor caricaturi ale profetului Mahomed.

Cele mai citite

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă