13.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInternaționalDa Vinci a pictat "Fecioara între stânci" peste altă schiţă

Da Vinci a pictat “Fecioara între stânci” peste altă schiţă

Acesta nu este primul semnal că pânza “Fecioara între stânci” ascunde nişte schiţe mai vechi ale maestrului renascentist.

O examinare cu lumină infraroşie realizată în august 2019 a dezvăluit existenţa şi a unei schiţe a Fecioarei Maria în partea superioară a tabloului. Această nouă examinare a pânzei a fost realizată folosind o tehnică denumită macro-fluorescenţă cu raze-X (MA-XRF) – precum şi un nou algoritm de interpretare a datelor – şi a dus la descoperirea capului şi aripilor unui copil Iisus.

“A fost ca şi când am fi căutat acul în carul cu fân, dar sentimentul pe care l-am avut când am văzut aripile şi capul a fost extraordinar”, a comentat Pier Luigi Dragotti, profesor la Departamentul de Inginerie Electrică şi Electronică din cadrul Imperial College of London, citat de Agerpres.

Tehnica MA-XRF funcţionează prin excitarea unor elemente chimice individuale din pictură, care capătă o strălucire slabă ce poate fi identificată de un scanner cu sensibilitatea ridicată. Această tehnică este folosită de mai bine de un deceniu pentru a studia vechi picturi, conform unui articol publicat în martie 2018 de Microchemical Journal.

Chipul lui Iisus copil a fost identificat folosind un algoritm performant pentru a interpreta datele obţinute prin tehnica MA-XRF. Dezvoltat de Pier Luigi Dragotti, acest algoritm a lăsat sarcina de a căuta indicii ale unor eventuale schiţe ascunse sub pânză cu ajutorul computerului.

Elementul cheie pentru descoperirea acestei schiţe a fost zincul. Schiţa copilului Iisus cu aripi a fost realizată folosind o substanţă care conţinea zinc.

“În primă instanţă am recepţionat semnale foarte slabe de la zincul de pe pânză, din cauza suprapunerii sale cu alte elemente chimice, însă algoritmul ne-a dat mai multă încredere în semnalele ce aveau legătură cu desenul de dedesubt”, a susţinut şi Catherine Higgitt, cercetător la Galeria Naţională din Londra, care a participat la descoperirea acestei schiţe.

Nu se ştie de ce Leonardo da Vinci a renunţat la această schiţă şi a pictat peste ea pânza “Fecioara între stânci”.

Cele mai citite

PNL l-a demis pe șeful filialei Timiș, Alin Nica, pe motiv că se opune alianței cu PSD

Alin Nica a fost demis din funcția de președinte al filialei PNL Timiș, în urma unei ședințe care s-a desfășurat în ziua de 26...

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...
Ultima oră
Pe aceeași temă