7.4 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăInternaționalCum și-au folosit Bill Gates și partenerii influența pentru a controla răspunsul...

Cum și-au folosit Bill Gates și partenerii influența pentru a controla răspunsul global la Covid – cu puțină supraveghere

Patru organizații de sănătate, care lucrează îndeaproape împreună, au cheltuit aproape 10 miliarde de dolari pentru a răspunde la Covid în întreaga lume. Dar le-a lipsit controlul guvernelor și nu au îndeplinit propriile obiective, a constatat o investigație POLITICO și WELT.

Când a lovit Covid-19, guvernele lumii nu erau pregătite.

Din America până în Europa și până în Asia, ei au trecut de la minimizarea amenințării de a-și închide granițele în încercări nefaste de a înăbuși o răspândire virală care a cuprins în curând lumea. În timp ce cele mai puternice națiuni priveau în interior, patru organizații neguvernamentale globale de sănătate au început să facă planuri pentru o luptă pe viață sau pe moarte împotriva unui virus care nu ar cunoaște granițe, scrie Politico.

Ceea ce a urmat a fost o schimbare constantă, aproape inexorabilă a puterii de la guvernele copleșite la un grup de organizații neguvernamentale, potrivit unei investigații de șapte luni a jurnaliștilor POLITICO cu sediul în SUA și Europa și ziarul german WELT. Înarmate cu expertiză, susținute de contacte la cele mai înalte niveluri ale națiunilor occidentale și împuternicite de relații bine consolidate cu producătorii de droguri, cele patru organizații și-au asumat roluri adesea jucate de guverne – dar fără responsabilitatea guvernelor.

În timp ce națiunile încă dezbăteau gravitatea pandemiei, grupurile au identificat potențiali producători de vaccinuri și au vizat investiții în dezvoltarea de teste, tratamente și vaccinuri. Și și-au folosit influența pe lângă Organizația Mondială a Sănătății pentru a contribui la crearea unui plan ambițios de distribuție la nivel mondial pentru diseminarea acelor instrumente Covid către națiunile nevoiașe, deși în cele din urmă nu va reuși să-și țină promisiunile inițiale.

Cele patru organizații au lucrat împreună în trecut, iar trei dintre ele au împărtășit o istorie comună. Cea mai mare și mai puternică a fost Fundația Bill & Melinda Gates, una dintre cele mai mari filantropii din lume. Apoi au mai fost Gavi, organizația globală de vaccinare pe care Gates a ajutat-o ​​pentru a inocula oamenii din țările cu venituri mici, și Wellcome Trust, o fundație britanică de cercetare cu o dotare de miliarde de dolari, care a colaborat cu Fundația Gates în anii precedenți. În cele din urmă, a existat Coaliția pentru Inovații în Pregătirea Epidemiei sau CEPI, grupul internațional de cercetare și dezvoltare a vaccinurilor pe care Gates și Wellcome l-au ajutat să-l creeze în 2017.

Organizațiile societății civile active în țările mai sărace, inclusiv Medicii fără frontiere, și-au exprimat disconfortul față de ideea că grupurile dominate de Occident, formate din echipe de elită de experți, ar ajuta la ghidarea deciziilor de viață și de moarte care afectează oamenii din națiunile mai sărace. Aceste tensiuni au crescut doar atunci când Fundația Gates s-a opus eforturilor de a renunța la drepturile de proprietate intelectuală, o mișcare pe care criticii au considerat-o ca protejarea intereselor giganților farmaceutici față de oamenii care trăiesc în națiuni mai sărace.

„Ce îl face pe Bill Gates calificat să ofere sfaturi și să sfătuiască guvernul SUA unde ar trebui să pună resursele extraordinare?” a întrebat Kate Elder, consilier principal în politici de vaccinuri pentru Campania de acces a Medicilor fără frontiere.

Curând însă, guvernele din Statele Unite și Europa au oferit propriul lor sprijin crucial celor patru grupuri. Organizațiile au cheltuit cel puțin 8,3 milioane de dolari făcând lobby în SUA și UE, potrivit unei analize a dezvăluirilor de lobby. Când, în primăvara anului trecut, liderii CEPI au încercat să reînnoiască cuferele grupului, acesta a cheltuit 50.000 de dolari parțial pentru a susține 200 de milioane de dolari în finanțare anuală de la guvernul SUA, potrivit dosarelor și interviurilor cu personalul Capitol Hill.

Uverturile au funcționat. În timp ce eforturile președintelui Joe Biden de a obține o finanțare suplimentară de 5 miliarde de dolari pentru activitatea internațională a administrației de combatere a virusului se zdruncinau în Congres, el a reușit totuși să introducă 500 de milioane de dolari pentru CEPI în propunerea sa de buget – 100 de milioane de dolari pe an timp de cinci ani.

Banii, care nu au fost încă aprobați, ar ajuta la ceea ce majoritatea experților din domeniul sănătății la nivel mondial sunt de acord că este o cauză importantă, nu numai în termeni umanitari, ci și pentru a împiedica națiunile mai sărace să devină terenuri de reproducere pentru noi variante. Și cei mai mulți cred că Fundația Gates și celelalte grupuri merită credit nu numai pentru munca lor de a ajuta la salvarea de vieți, ci și pentru că sunt aproape singurul joc din oraș cu un spațiu suficient pentru a lupta împotriva unei pandemii.

Dar puterea politică și financiară extinsă a grupurilor din SUA și Europa le-a ajutat să le permită să direcționeze răspunsul internațional la cel mai important eveniment de sănătate al secolului trecut, într-un moment în care guvernele au fost prinse cu pas, potrivit investigației.

Ancheta, care s-a bazat pe peste patru duzini de interviuri cu oficiali americani și europeni și specialiști în sănătate la nivel mondial, a trasat călătoria pas cu pas prin care o mare parte din răspunsul internațional la pandemia de Covid a trecut de la guverne la o circumscripție globală supravegheată privat de experți neguvernamentali. De asemenea, a detaliat conexiunile financiare și politice semnificative care le-au permis să obțină o astfel de influență la cele mai înalte niveluri ale guvernului SUA, Comisiei Europene și OMS.

Oficialii care au vorbit cu POLITICO și WELT provin de la nivelurile superioare ale guvernelor din SUA și din Europa, inclusiv din agențiile de sănătate. Li s-a acordat anonimatul pentru a vorbi sincer despre modul în care administrațiile lor respective au abordat răspunsul internațional la Covid și ce pași greșiți au avut loc pe parcursul mandatului lor. Mulți dintre aceștia au tratat direct cu reprezentanții celor patru agenții globale de sănătate, unii zilnic.

POLITICO și WELT au examinat procesele-verbale ale întâlnirilor, precum și mii de pagini de dezvăluiri financiare și documente fiscale, care au dezvăluit că grupurile au cheltuit aproape 10 miliarde de dolari din 2020 – aceeași sumă ca și principala agenție din SUA însărcinată cu combaterea Covid în străinătate. Este una dintre primele contabilități cuprinzătoare ale cheltuielilor organizațiilor globale de sănătate în lupta globală împotriva pandemiei.

Citește și:

Șeful OMS: „Sfârșitul pandemiei COVID se apropie”

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Până la Silicon Valley, se surpă Dorobanțiul și avem Valea Silicoanelo aici la noi

Ilustrație: Marian Avramescu Până când o să ne ducă președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, călare pe porcul care zboară, spre Statele...

Până la Silicon Valley, se surpă Dorobanțiul și avem Valea Silicoanelo aici la noi

Ilustrație: Marian Avramescu Până când o să ne ducă președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, călare pe porcul care zboară, spre Statele...
Ultima oră
Pe aceeași temă