13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInternaționalCum a luat naștere mașina de cusut

Cum a luat naștere mașina de cusut

Cred că nu greșesc când spun că toată lumea își dorește să arate bine. Iar, în acest sens, cu toții căutăm să ne evidențiem trăsăturile frumoase prin tot felul de mijloace. Felul în care ne aranjăm părul, cosmeticele și hainele creionează o aură a personalității noastre.

Hainele ocupă un loc de o importanță majoră în viețile noastre – nu doar sub aspectul utilitarist (ne protejează de vânt, frig și alte fenomene ale naturii), ci și sub cel estetic. Chiar dacă „nu haina îl face pe om”, să recunoaștem că ne simțim mult mai bine atunci când suntem îmbrăcați cum ne place. Dar îmbrăcămintea este rezultatul unui meșteșug pe care îndrăznesc să-l numesc artistic: croitoria. Și acest meșteșug nu ar fi la nivelul la care este astăzi fără mașina de cusut.

Mașina de cusut – o inovație cu un mare impact în societate

Cusutul în sine este o formă de exprimare artistică din timpuri străvechi, dar care a fost rafinat și modernizat. Și această evoluție se datorează în principal unei invenții pe care croitorii se bazează de cele mai multe ori: mașina de cusut. Mahatma Ghandi spunea despre aceasta că este „unul dintre puținele lucruri utile inventate”.

În ziua de astăzi avem mașina de cusut electrică, avem și varianta ei portabilă, toate fiind ușor de folosit și oferind rezultatele pe care le vizăm.

Mașina de cusut – teama de a inova din cauza consecințelor sociale

Oamenii au cusut de mână timp de mii de ani, de cele mai multe ori utilizând doar un ac și un fir de ață. Însă acest lucru s-a schimbat undeva pe la începutul secolelor 18 și 19. Există o dispută pe tema celui care a adus acestă inovație în arta cusutului, întrucât munca mai multor oameni a contribuit la rezultatul pe care îl vedem astăzi.

Deși s-au făcut multe încercări de a mecaniza procesul cusutului, acestea nu au avut prea mult succes. Până când, în 1790, un producător de lămpi din Londra, Thomas Saint, a brevetat o mașină de cusut creată pentru a coase pielea. Invenția lui Saint folosea un șurub care străpungea pielea, făcând astfel loc acelor – invenția a fost patentată, însă, aparent, nu a fost niciodată dezvoltată.

Aproape un secol mai târziu, când schițele lui Saint au fost redescoperite, produsul care a rezultat era destul de greu de utilizat și avea nevoie de îmbunătățiri drastice. Între timp, inventatorii lucrau cu scopul de a rafina designul de bază, dar mulți dintre ei și-au îndreptat atenția spre alte zone de dezvoltare. Teama că o astfel de invenție ar fi putut priva croitorii de locuri de muncă i-a făcut pe mulți să abandoneze această nișă.

Cum a ajuns mașina de cusut la ceea ce este astăzi

Unul dintre primele succese în materie de mașini de cusut a fost cel al lui Frenchman Barthélemy Thimonnier, care și-a patentat invenția în 1830. Aceasta folosea un ac-cârlig, care făcea o cusătură în lanț – acest lucru a făcut-o atât de eficientă, încât a fost utilizată pentru producerea uniformelor soldaților francezi.

Tot în 1930, la New York, Walter Hunt a proiectat prima mașină de cusut cu fir dublu. Spre deosebire de Thimonnier, el a abandonat proiectul, din aceeași teamă că ar lăsa oamenii din breaslă fără serviciu.

Un alt pionier este Elias Howe, care și-a patentat prima mașină de cusut în 1846. Aceasta folosea un ac cu un ochi la un capăt și cu alimentare automată la celălalt. Spre deosebire de mașina de cusut contemporană, aceasta executa operațiunea cu acul în poziție orizontală. Pentru a-și promova produsul, Howe a ținut o competiție între aparatul său și 5 cusătorese – mașinăria s-a dovedit mai rapidă, oferind rezultate de mai bună calitate. Cu toate acestea, invenția încă era controversată.

Isaac Singer – omul care a adus mașina de cusut în casele tuturor

Isaac Singer a fost un om de afaceri care a început să construiască mașini de cusut bazate pe mecanismul creat de Howe. Deși a fost dat în judecată de acesta, Singer a reușit să mențină linia de producție activă. Mașina lui de cusut a fost patentată în 1851, fiind prima care utiliza un braț rigid și o pedală pentru picior – ceea ce permitea mai multă viteză. De atunci, a investit în dezvoltare, numele Singer devenind emblematic în industrie.

După Primul Război Mondial, hainele făcute acasă au descrescut în popularitate, iar mașina de cusut a devenit un utilaj industrial. Dar inovațiile ulterioare, precum conectarea la curent electric și portabilitatea le-au readus în casele oamenilor, care puteau repara și improviza cu ușurință.

Cele mai citite

Robert Fico a fost operat din nou! Premierul Slovaciei este în continuare în stare gravă

Premierul slovac Robert Fico, grav rănit miercuri prin împuşcare într-o tentativă de asasinat, a fost vineri operat din nou şi starea sa se menţine...

Metodologia privind evaluarea externă a calității educației, în dezbatere publică

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre privind aprobarea Metodologiei de evaluare externă a calității educației, precum și Criteriile, standardele...

Lituania a preluat președinția rotativă a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei de la Liechtenstein

Lituania a preluat președinția rotativă a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei de la Liechtenstein, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor afacerilor externe din...
Ultima oră
Pe aceeași temă