3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCu sau fără vaccin, Rusia pierde treptat lupta împotriva coronavirusului

Cu sau fără vaccin, Rusia pierde treptat lupta împotriva coronavirusului

Imaginile, de cele mai multe ori șocante, sugerează faptul că în țara primului vaccin antiCovid, lansat cu surle și trâmbițe, dar criticat de cercetătorii internaționali, numărul real al morților este mult mai mare decât cel indicat de cifrele oficiale.

Rusia spune că, până pe 16 noiembrie, peste 33.000 de persoane au murit din cauza Covid-19. Dar acest număr este contestat de critici, potrivit cărora, ca de obicei, Kremlinul este extrem de prudent și de zgârcit când vine vorba de raportarea fatalităților reale.

„Cred că cifra reală a deceselor este de aproximativ 130.000 de oameni”, a declarat, pentru CNN, Alexey Raksha, fost statistician guvernamental care și-a făcut estimările pe baza datelor oficiale privind numărul de decese înregistrat peste ceea ce ar fi de așteptat în mod normal – pentru a evalua costurile pandemiei.

Folosind datele din registrele locale, Raksha estimează că Rusia a atins aproximativ 160.000-170.000 de decese în exces din aprilie până în noiembrie. El atribuie aproximativ 80% din aceste decese Covid-19 – un număr mediu agregat din statistici similare publicate de țările occidentale.

Între aprilie și septembrie 2020, cifra oficială a excesului de mortalitate a Rusiei a fost cu aproximativ 117.000 de decese în plus, comparativ cu anul trecut, potrivit Rosstat, agenția rusă de statistici. Numărul oficial de morți Covid-19 pentru această perioadă este de aproximativ 21.000 de persoane.

Nu există date Rosstat disponibile încă pentru octombrie și noiembrie, însă, judecând după datele oficiale eliberate de centrul de răspuns la coronavirus din țară, răspândirea pandemiei s-a accelerat rapid.
Raksha spune că a renunțat la a mai lucra pentru Rosstat în iulie, după ce s-a convins de modul în care agenția numără decesele legate de coronavirus. El spune că discrepanța dintre cifrele oficiale și calculele sale se datorează modului în care Rusia își clasifică victimele Covid.

Practic, Rosstat folosește un sistem de clasificare pe patru niveluri, explică Raksha. Potrivit site-ului agenției, acestea sunt: ​​1. pacientul care a fost testat pozitiv pentru Covid-19 înainte de deces; 2. când se presupune că însuși Covid-19 este principala cauză de deces, dar ar trebui confirmat prin autopsie sau cercetări suplimentare; 3. când virusul a contribuit la deces la cei cu afecțiuni subiacente; 4. când Covid-19 este confirmat, dar nu este considerat un factor major în deces.

„Doar primul nivel, atunci când pacientul a testat pozitiv pentru coronavirus înainte de a muri, este înregistrat ca moarte Covid-19”, a spus Raksha pentru CNN. Potrivit lui Raksha, decesele din toate celelalte trei niveluri sunt lăsate în afara cifrelor oficiale.

Rusia a adoptat, deci, o metodă de numărare complet diferită de directivele Organizației Mondiale a Sănătății, care prevede că toate decesele legate de Covid-19 ar trebui luate în considerare, cu excepția cazului în care există „o cauză alternativă clară care nu poate fi legată de boală”.

Totuși, în timp ce luptă împotriva pandemiei, Rusia continuă să se dea în spectacol în fața opiniei publice mondiale. În august, pe fondul problemelor acute produse de pandemie, a devenit prima țară care a înregistrat un vaccin împotriva coronavirusului, Sputnik V, chiar înainte de începerea proceselor cruciale de fază 3. Vaccinul, care a fost întâmpinat cu scepticism de către oamenii de știință din afară, nu a fost încă administrat pe scară largă.

Cele mai citite

Lavrov va conduce delegația rusă la summitul G20, în locul lui Putin

Curtea Penală Internațională a emis în martie 2023, un mandat de arestare pe numele lui Putin Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov va conduce delegația rusă...

George Simion a întrerupt dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Ce spune despre legăturile cu Rusia și ofițerii GRU

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a întrerupt, marți seara, dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Acesta a fost întrebat de jurnaliștii...

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...
Ultima oră
Pe aceeași temă