19.3 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒInternaศ›ionalCronica de film: Verii/Primos - Umor ลŸi duioลŸie รฎntr-o peliculฤƒ de vฤƒzut

Cronica de film: Verii/Primos – Umor ลŸi duioลŸie รฎntr-o peliculฤƒ de vฤƒzut

DeลŸi titlul este identic cu al unei pelicule cult a lui Claude Chabrol din 1959 ลŸi tot franลฃuzescul, semnat de Jean-Charles Tacchella în 1975, care a fost urmat ลŸi de un remake în America, în 1989, n-are nicio legฤƒturฤƒ cu cele menลฃionate, doar cฤƒ este unul din categoria celor foarte bune.

Producลฃia spanioleascฤƒ, arฤƒtatฤƒ în avanpremierฤƒ la TIFF-ul de anul acesta, ediลฃia a-X-a, este absolut cuceritoare ลŸi te face sฤƒ regreลฃi cฤƒ nu eลŸti bฤƒrbat ลŸi cฤƒ n-ai mฤƒcar doi veri primari! Legฤƒtura dintre ei pare mai solidฤƒ ลŸi mai subtilฤƒ decât între fraลฃi, fiecare cu câte o personalitate extrem de originalฤƒ, începând cu pฤƒrฤƒsitul înainte de nuntฤƒ ลŸi continuând cu vฤƒzduhistul care se plânge adesea cฤƒ sufletul încearcฤƒ sฤƒ-i evadeze din trup, leลŸinฤƒ din te miri ce ลŸi are un ochi acoperit, precum piraลฃii, ori cel foarte cu picioarele pe pฤƒmânt ลŸi enorm simลฃ practic.

Principalul: Quim Gutierrez, frumuลŸel foc, nu se ลŸtie de ce rฤƒmâne singur în faลฃa altarului (probabil visul oricฤƒrei femei, având în vedere cฤƒ de obicei ele sunt victimele abandonului din lipsฤƒ de curaj). Exasperat dupฤƒ ce bombฤƒne zdravฤƒn fata, pe care o iubeลŸte în continuare, decide sฤƒ plece undeva la ลฃarฤƒ, în cฤƒutarea primului amor, Martina, o splendidฤƒ spanioloaicฤƒ, focoasฤƒ rฤƒu, nฤƒscutฤƒ la Valencia acum 31 de ani, Inma (Inmaculada pe numele ei adevฤƒrat) Cuesta. Ea are ลŸi un bฤƒieลฃel tare dulce, în scenariul semnat tot de realizator, un puลŸti uลŸor depresiv ลŸi plin de idei, dintre cele mai bizare, inventând jocuri stranii, dar care pot da idei strฤƒlucite. E de remarcat cam cum aratฤƒ un sat într-o ลฃarฤƒ atât de frecventatฤƒ de români, latini de-ai noลŸtri, ลŸi cât de eleganลฃi sunt bฤƒrbaลฃii în zi de sฤƒrbฤƒtoare, ceea ce cred cฤƒ o sฤƒ ne mai ia câteva sute de ani, ca sฤƒ-i ajungem din urmฤƒ.

Ca sฤƒ fie cât mai de succes la public, decorul ales este undeva pe malul mฤƒrii, dar ลŸi cu stânci ca de munte în jur, plus un bâlci, aลŸa cum existฤƒ prin multe locuri pe lumea asta, pentru cฤƒ nu oricine are norocul unui EuroDisney. Oamenii se mulลฃumesc ลŸi cu itinerantele, care se strecoarฤƒ de pe malul Tamisei pânฤƒ în Coasta Cannes-ului! Scena din deschidere e filmatฤƒ, dupฤƒ cum ne-a obiลŸnuit ลŸi Adrian Sitaru cu „Din dragoste cu cele mai multe intenลฃii”, actorul neavând interlocutori vizibili, ci doar camera, sugerându-ni-se cฤƒ ni se adreseazฤƒ nouฤƒ preponderent. Totul e conceput cu multฤƒ senzualitate, dar ลŸi umor ลŸi duioลŸie, realizatorul lฤƒudându-se chiar cu faptul cฤƒ este proiectul care i-a ieลŸit cel mai aproape de ce ลŸi-a dorit. Mฤƒ întreb câลฃi alลฃi creatori pot declara cu mâna pe inimฤƒ acelaลŸi lucru?

Cadrele în sine sunt dintre cele mai speciale, filmarea de sus din bisericฤƒ rฤƒmânând una de reลฃinut. Muzica ajutฤƒ enorm ลŸi puncteazฤƒ fฤƒrฤƒ sฤƒ deranjeze. Temperamentul hispanic nu se dezminte, iar încercฤƒrile bฤƒrbฤƒteลŸti sunt ลŸi ele general valabile. Inclusiv agฤƒลฃatul fetelor ori holbatul pe plajฤƒ. Mesele de familie complicate ลŸi de invidiat pe ecran ar putea fi ลŸi ele o sursฤƒ de inspiraลฃie pentru niลŸte întâlniri occidentale, chiar ลŸi la ลฃarฤƒ. Un personaj adiacent este un fel de înลฃelept cu mult alcool la bord, specialist în pescuit, binecuvântat cu o fatฤƒ splendidฤƒ, dar puลฃin cam… prostituatฤƒ. Conflictul dintre cei doi încearcฤƒ sฤƒ fie stฤƒvilit de un mediator de ocazie, mustฤƒciosul Sardinucฤƒ, bฤƒrbatul care e convins cฤƒ le ลŸtie pe toate. Din galeria doamnelor (mai mult sau mai puลฃin) nu lipseลŸte nici lipitoarea care distruge orice personalitate, prostindu-l pe un fraier cฤƒruia îi ลŸi place sฤƒ se lase încฤƒlecat.

În plus, aveลฃi ลŸi o reลฃetฤƒ sigurฤƒ, deลŸi uลŸor periculoasฤƒ, cum sฤƒ scฤƒpaลฃi de toate angoasele din lume. ลži o recomandare: faceลฃi-vฤƒ un bilanลฃ al verilor ลŸi vedeลฃi dacฤƒ v-ar ieลŸi un scenariu!

VERII/PRIMOS
5 din 5 stele
Spania, 2011, 1h 38min.
Regia: Daniel Sanchez Arevalo.
Cu: Quim Gutierrez, Raul Arevalo, Adrian Lastra, Inma Cuesta, Clara Lago, Nuria Gago.
Distribuit de Transilvania Film

Cele mai citite

Netanyahu acuzฤƒ Hamas de eศ™ecul negocierilor de pace: a „respins” รฎn bloc „tot”

Premierul israelian a acuzat miercuri Hamas cฤƒ a "respins" รฎn bloc "tot" ceea ce a fost propus รฎn timpul negocierilor purtate sub egida unei...

Ciucฤƒ e dezamฤƒgit de interacศ›iunea cu Elena Lasconi: Nu cred cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla ceva

PreลŸedintele PNL, Nicolae Ciucฤƒ, afirmฤƒ cฤƒ a lฤƒsat cale deschisฤƒ dialogului cu liderul USR, Elena Lasconi, dar nu crede cฤƒ se mai poate รฎntรขmpla...

Transporturile pe Dunฤƒre sunt รฎn pericol. Soluศ›iile pentru un trafic eficient de mฤƒrfuri

Debitul Dunฤƒrii continuฤƒ sฤƒ scadฤƒ pe fondul secetei ลŸi al lipsei de investiลฃii รฎn lucrฤƒri de dragaj.12 dintre porturile dunฤƒrene nu au รฎncฤƒ conexiuni...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ