17.6 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăInternaționalCronica de film: The Company Men - un film cu o rezolvare...

Cronica de film: The Company Men – un film cu o rezolvare „cam socialistă”

Filmul intră în categoria celor de tip „Sus în aer”/„Up in the airπ în care George Clooney dădea direct şi indirect nişte sfaturi cum să reacţionezi în caz că eşti concediat. Aici victima este Ben Affleck, prin excelenţă băiatul cumsecade, care la 37 de ani din scenariu şi de pe când s-a turnat povestea, declară cu tărie că este şomer şi ratat.

Deşi nu neapărat una conotează cu cealaltă! Ideea e de a explica puţin şi publicului larg cum funcţionează o mare companie, cum se ţin nişte discursuri banale şi care totuşi captează interesul şi mai ales cum se reacţionează ideal în momente de cumpănă. Fireşte că atunci când în urma restructurării (cum îi spuneau comuniştii, downsizing cum îi zic americanii) pierzi o leafă cu şase cifre, disperarea e şi mai mare.

În plus, nu se pierde ocazia de a strecura o terapie de grup, mai ceva ca la alcoolicii anonimi. Aici soluţia ar fi să-ţi spui mereu „I will win”/ „Eu voi câştiga: fiindcă am încredere, entuziasm şi curaj”. Oricât de ridicol ar părea, americanii sunt convinşi că metoda funcţionează. Această soluţie a fost inventată pentru naivi cu înclinaţie spre placebo, de aproape un secol. Doar că la noi a ajuns ceva mai târziu.

Pe de altă parte, veţi constata că se procedează cam la fel peste tot. Se fac reduceri de personal, cei rămaşi trebuie să muncească cel puţin dublu, fiind constrânşi la tăcere, de teamă să nu ajungă pe drumuri. Rezolvarea este una cam socialistă, dar măcar sunt câteva scene într-un decor elegant.

OAMENII COMPANIEI/THE COMPANY MEN
3 stele din 5
SUA, 2010, 1h 44min.
Regie: John Wells.
Cu: Ben Affleck, Chris Cooper, Kevin Costner, Tommy Lee Jones, Maria Bello.
Preţ: 49,90 lei.
Distribuit de ProVideo

Cele mai citite

Liga Națiunilor: Germania-Ungaria 5-0 Olanda-Bosnia-Herțegovina 5-2

Selecţionatele Germaniei şi Olandei au obţinut victorii la scor, sâmbătă, în primele lor meciuri din noua ediţie a Ligii Naţiunilor la fotbal. Germania a surclasat...
Ultima oră
Pe aceeași temă