Sursa foto: https://www.facebook.com/search/photos/?q=tbilisi%20proteste

Criză politică majoră în Georgia. Ce cer protestatarii la Tbilisi

Zeci de persoane au fost reţinute, vineri, în Georgia, în cursul protestelor organizate de opoziţie în centrul oraşului Tbilisi, informează Agenţia France-Presse şi cotidianul Le Figaro.

Share

Cătălin Șerban 0 comentarii

Actualizat: 20.02.2021 - 16:04

Sute de persoane s-au adunat în faţa Parlamentului Georgiei, la apelul opoziţiei, pentru a cere organizarea de alegeri legislative anticipate. Opoziţia contestă rezultatul scrutinului parlamentar desfăşurat în octombrie 2020, denunţând fraude electorale.

Mai mulţi protestatari au fost loviţi de forţele de ordine şi au fost preluaţi de ambulanţe, conform postului Formula TV.

"Acţiunile arbitrare ale poliţiei nu au limite. Au recurs la acţiuni de reprimare în pofida apelurilor pentru reducerea tensiunilor politice", a declarat Levan Habeişvili, unul dintre liderii Mişcării Naţionale Unite (MNU), principalul partid de opoziţie din Georgia.

Premierul Gheorghi Gakharia a demisionat joi, fiind nemulţumit de hotărârea arestării preventive a lui Nika Melia, liderul Mişcării Naţionale Unite, partidul fostului preşedinte Mihail Saakaşvili, aflat în exil. Nika Melia este acuzat de organizarea unor "violenţe masive" în cursul protestelor din 2019. Melia respinge acuzaţiile, catalogându-le "acţiuni de reprimare a opoziţiei".

Partidele de opoziţie din Georgia cer convocarea de alegeri parlamentare anticipate, denunţând fraude electorale în scrutinul desfăşurat în octombrie 2020, câştigat de la limită de Visul Georgian, partidul fostului premier Bidzina Ivanişvili, cel mai bogat om din Georgia.

Uniunea Europeană şi Statele Unite au exprimat preocupare privind escaladarea crizei politice din Georgia.

Comentarii