12.2 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaZelenski este sceptic cu privire la retragerea Rusiei în apropierea Kievului

Zelenski este sceptic cu privire la retragerea Rusiei în apropierea Kievului

Președintele Volodimir Zelenski și aliații săi occidentali au respins miercuri o retragere a armatei ruse din apropierea Kievului ca un truc de refacere a trupelor după pierderi grele, chiar dacă forțele invadatoare bombardează orașe din alte părți și continuă cu distrugerea asediului Mariupol.

La aproape cinci săptămâni de la o invazie în care nu a reușit să cucerească niciun oraș important, Rusia a declarat că va reduce operațiunile din apropierea Kievului și a orașului Cernihiv din nordul „pentru a crește încrederea reciprocă” pentru negocierile de pace.

Zelenski nu are încredere în afirmațiile Rusiei privind pacea

Dar într-o alocuție peste noapte, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a spus clar că nu a luat nimic din spusele Moscovei la valoarea nominală.

„Ucrainenii nu sunt oameni naivi”, a spus el. „Ucrainenii au aflat deja în timpul acestor 34 de zile de invazie și în ultimii opt ani de război din Donbas, că singurul lucru în care pot avea încredere este un rezultat concret”.

Consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovici a declarat că Moscova mută unele forțe din nordul Ucrainei spre est, unde încearcă să încercuiască principala forță ucraineană de acolo. Unii ruși ar rămâne în urmă lângă Kiev pentru a lega forțele ucrainene, a spus el.

Săptămâna trecută, forțele ucrainene au obținut câștiguri, recucerind orașe și sate de la periferia Kievului, rupând asediul orașului Sumy din est și împingând forțele rusești în sud-vest.

Pentagonul a spus că Rusia a început să mute un număr foarte mic de trupe departe de pozițiile din jurul Kievului, descriind această mișcare mai mult ca o repoziționare decât o retragere.

„Toți ar trebui să fim pregătiți să urmărim o ofensivă majoră împotriva altor zone ale Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt John Kirby într-un briefing de presă. „Nu înseamnă că amenințarea la adresa Kievului a luat sfârșit”.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

TAS, verdict final în cazul suspendării primite de Comitetul Olimpic Rus

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne a menținut suspendarea dictată Comitetului Olimpic Rus (ROC) de către Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), argumentând că...

Societatea civilă și exprimarea ei

Provocările la adresa democrației sporesc în ultima vreme. Ele vin, în cele din urmă, din slăbirea societăților civile. Stingerea vocilor civice se observă direct sau...

Cine sunt primi 10 candidații PSD la alegerile europarlamentare din 2024

Chiar dacă PSD și PNL au anunțat că vor merge pe liste comune la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, PSD și-a cam...
Ultima oră
Pe aceeași temă