Grup de Luptă Permanent al NATO, înființat în România! Miniștrii apărării din țările NATO și-au dat acordul pentru înființarea unui Grup de Luptă Permanent care să fie amplasat în România, în contextul crizei din Ucraina și a unei iminente invazii rusești. Subiectul a fost dezbătut în cadrul reuniunii de miercuri de la Bruxelles a miniștrilor apărării din țările NATO.
Decizia înființării și amplasării în România a unui Grup de Luptă Permanent al NATO nu a fost încă luată. Însă secretarul general Jens Stoltenberg a declarat că „România este gata să găzduiască un grup de luptă, mai mulți aliați au fost gata și ei să ia parte”. O decizie nu a fost luată încă, a mai spus acesta, procedurile următoare fiind ca Alianța să ceară avizul autorităților militare din țările în care se vor instala trupe permanente.
Secretarul general Jens Stoltenberg a spus că NATO va lua în calcul instalarea de noi grupuri de luptă în regiunile din centru și sud-est – ca de exemplu România – ca parte a strategiei defensive împotriva agresiunii Rusiei. El a precizat că șefii militari vor lucra la un plan detaliat și vor veni cu un răspuns în câteva săptămâni, se arată într-un comunicat al Alianței.
Grup de Luptă Permanent al NATO, înființat în România în contextul crizei din Ucraina
NATO a acuzat, miercuri, Rusia, că a trimis și mai multe trupe pe lângă numărul masiv deja desfășurat la granițele Ucrainei, în condițiile în care Moscova susține că a retras o parte dintre forțele sale și că este deschisă spre diplomație.
Separat, un oficial din serviciile de informații occidentale a avertizat că exercițiile militare ruse au ajuns la apogeu și că riscul unei agresiuni rusești împotriva Ucraina va rămâne ridicat pentru tot restul lunii februarie.
„Se pare că Rusia continuă concentrarea militară”, a declarat Stoltenberg presei. „Ce observăm este că şi-au mărit numărul de militari şi că mai mulţi militari sunt pe drum”, a adăugat el.
Secretarul general a arătat că deplasările de trupe şi tancuri sunt o practică uzuală. „Dacă într-adevăr (ruşii – n. red.) încep să îşi retragă militarii, va fi ceva binevenit. (…) Şi-au deplasat întotdeauna forţele încoace şi încolo, aşa că doar observarea unor deplasări ale forţelor sau ale tancurilor nu confirmă o retragere reală”.
Ministrul canadian al Apărării: „Așteptăm dovezi clare ale retragerii rușilor”
Ministrul canadian al apărării, Anita Anand, a afirmat că speră să vadă dovezi ale retragerii ruse din apropierea Ucrainei. Deocamdată, însă, nu se pune problema.
„Escaladarea militarilor ruşi la frontiera ucraineană, inclusiv în Belarus, este tot mai semnificativă”, a spus Anand la sosirea la reuniunea de la Bruxelles cu omologii ei. „Aşteptăm să vedem dovezi ale retragerii militarilor din partea Rusiei. Dar trebuie să ne pregătim pentru orice eventualitate, cu această escaladare semnificativă a militarilor ruşi la care am asistat în ultimele săptămâni”, a mai afirmat ea.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News