SUA au deblocat 20 de miliarde de dolari pentru Ucraina, partea sa din împrumutul de 50 de miliarde promis de G7 şi care va fi rambursat prin dobânzile la activele ruseşti îngheţate din cauza sancţiunilor, potrivit thestar.com.
„Statele Unite şi-au îndeplinit angajamentul din octombrie (…), transferând aceste fonduri” către fondul intermediar al Băncii Mondiale dedicat Ucrainei „prin intermediul căruia vor fi puse la dispoziţia Ucrainei”, a anunţa Trezoreria într-un comunicat.
După luni de discuţii, liderii G7 au ajuns în octombrie la un acord pentru a utiliza dobânzile generate de activele suverane ruseşti îngheţate în jurisdicţiile lor ca urmare a sancţiunilor luate de ţările occidentale pentru a garanta un împrumut de 50 de miliarde de dolari în favoarea Ucrainei.
„Aceste fonduri – finanţate din venituri excepţionale provenind din active îngheţate ale Rusiei – vor oferi Ucrainei un sprijin esenţial”, a declarat secretara Trezoreriei, Janet Yellen.
Administraţia Biden accelerează ajutorul pentru Ucraina înainte de transferul puterii către administraţia Trump pe 20 ianuarie şi a anunţat sâmbătă un ajutor estimat la 988 de milioane de dolari pentru Kiev, notează Agerpres.
SUA anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de aproape un miliard de dolari
Departamentul Apărării al Statelor Unite a dezvăluit sâmbătă un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, estimat la 988 de milioane de dolari, în încercarea administrației Biden de a accelera sprijinul acordat Kievului înainte de preluarea mandatului de către Donald Trump, programată pentru 20 ianuarie, relatează AFP.
Ajutorul include drone, rachete pentru lansatoarele Himars și asistență tehnică pentru întreținerea echipamentelor critice, a anunțat Pentagonul. Inițiativa vine în contextul în care victoria lui Donald Trump la alegerile din noiembrie a generat incertitudini cu privire la continuarea sprijinului american pentru Ucraina în conflictul cu Rusia.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!