12.9 C
București
duminică, 25 februarie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaSUA avertizează cetățenii americani să nu călătorească în Republica Moldova

SUA avertizează cetățenii americani să nu călătorească în Republica Moldova

SUA avertizează cetățenii americani să nu călătorească în Republica Moldova, indică un anunț al Departamentului de Stat.

Anunțul cu privire la Republica Moldova intervine în contextul tensiunilor din estul Europei. După cum se știe, Occidentul estimează un atac al Rusiei asupra Ucrainei.

Anunțul Departamentului de Stat al SUA cu privire la Republica Moldova poartă data de 14 februarie 2022. Avertismentul este de cel mai înalt nivel, 4, care înseamnă “Nu călătoriți”.

“Evitați să călătoriți în Republica Moldova din cauza Covid 19, a activității militare neobișnuite a Rusiei în jurul Ucrainei și a conflictului nerezolvat dintre regiunea separatistă a Transnistriei și guvernul central. Cetățenii americani trebuie să plece imediat din Transnistria prin mijloace comerciale sau private”, precizează Departamentul de Stat al SUA.

Partea americană avea un avertisment mai vechi legat de situația pandemiei în Republica Moldova. La data de 14 februarie, avertismentul SUA a fost însă actualizat cu privire la situația din Transnistria.

“Guvernul SUA are o capacitate limitată de a oferi servicii de urgență cetățenilor americani care călătoresc în Transnistria, deoarece angajații guvernului SUA au restricții privind călătoria în zonă”, precizează Departamentul de Stat al SUA.

În schimb, Statele Unite au trimis suplimentar trupe și armament în România. Una dintre unitățile care a primit armament american nou este cea din județul Vrancea. Acolo au fost plasate sisteme de rachete HIMARS. Raza de acțiune a acestora ar fi, teoretic, până în Transnistria.

Potrivit unor surse media, Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) din Transnistria ar efectua exerciții militare chiar în aceste zile.

SUA avertizează cetățenii proprii, Republica Moldova liniștește populația

Situația din Transnistria reprezintă unul dintre “conflictele înghețate” din jurul Mării Negre.

SUA transmite acest avertisment chiar în ziua în care premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, declara că o participare a trupelor Rusiei din Transnistria la un atac asupra Ucrainei este improbabilă. Atât șefa statului, Maia Sandu, cât și șefa guvernului au precizat că Republica Moldova vrea să-și păstreze neutralitatea.

În ziua de marți, 15 februarie, viceministrul de Externe al Rusiei este în vizită la Chișinău.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

După Transnistria, alt pericol în Republica Moldova: Autonomia Găgăuză, cu 98% la sută din locuitori pro-Rusia

În contextul în care pe 28 februarie autoritățile de la Tiraspol ar urma să ceară anexarea Transnistriei la Rusia, este posibil ca Putin...
Ultima oră
Pe aceeași temă