13.2 C
București
marți, 5 martie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaSeparatiștii ruși au anunțat mobilizare generală. Bărbații sunt chemați la arme

Separatiștii ruși au anunțat mobilizare generală. Bărbații sunt chemați la arme

Separatiștii ruși au anunțat mobilizare generală. Toți bărbații între 18 și 55 de ani din Donețk și Lugansk sunt chemați la arme. Ei au declarat că se așteaptă la un atac militar al Ucrainei în orice moment.

Se pare, totuși, că războiul dintre Rusia și Ucraina va începe, chiar dacă cu toții speram într-o dezamorsare a conflictului. Va începe și militar, căci pe alte planuri a început de ceva vreme. În ultima perioadă am asistat la atacuri cibernetice asupra instituțiilor guvernamentale ucrainene, la dezinformare în masă, la acțiuni menite să manipuleze opinia publică și să inducă teamă, frică, teroare în rândul populației.

Rusia evacuează civilii din Donețk și Lugansk

Rusia evacuează civilii din Donețk și Lugansk și pregătește zona pentru viitorul câmp de luptă. Femei, bărbați și copii din cele două regiuni separatiste au fost urcați în autobuze și primiți – ca refugiați – în Rusia. Bărbații au rămas pe loc, pe poziții, pregătiți de luptă. Rusia a început evacuarea civililor din Donețk și Lugansk, în timp ce pregătesc acolo frontul: serviciile secrete ucrainene au afirmat că în zonă sunt minate obiective importante de infrastructură, care vor fi, ulterior, aruncate în aer. În tot acest timp, conflictul armat dintre pro-ruși și forțele guvernamentale continuă, iar în urma schimburilor de focuri de sâmbătă un militar ucrainean a murit.

Separatiștii ruși, mobilizare generală: „Am semnat decretul”

După evacuarea generală a civililor, în Donețk începe mobilizarea generală a celor gata să lupte. Anunțul a fost făcut în urmă cu scurt timp de liderul separatiștilor din zonă, Denis Puşilin. “Fac apel la concetăţenii rezervişti să se prezinte la birourile de încorporare. Astăzi, am semnat decretul de mobilizare generală”, a declarat Denis Puşilin într-o înregistrare video.

Un militar ucrainean a fost ucis sâmbătă dimineaţă într-un bombardament realizat de separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, anunţă ministerul Apărării de la Kiev, informează Reuters.

Un militar ucrainean, ucis într-un bombardament

Americanii și europenii au tot vorbit în aceste zile despre un pretext al rușilor pentru invazie. Este vorba despre conflictul armat din estul Ucrainei, care s-a intensificat extrem în aceste zile. Separațiștii au bombardat o grădiniță, iar sâmbătă autortățile ucrainene au anunțat că un militar ucrainean și-a pierdut viața într-un alt bombardament.

În tot acest timp, deși a promis că își va retrage trupele de la graniță, Putin nu a făcut nici un pas în acest sens, spun americanii, dar și europenii. Ar fi vorba doar despre o mutare de fațadă, de colo colo, a anumitor contingente, pentru a crea impresia unei retrageri. Însă, în realitate, la graniță – atât la granița Rusiei cu Ucraina cât și la cea a Belarusului cu Ucriana – sunt aliniați peste 150.000 de militari înarmați până-n dinți și gata de luptă.

De ce ar putea începe războiul la 20 februarie. Iată 4 motive

Americanii au anunțat, inițial, o invazie pe data de 16 februarie. Nu a fost să fie, iar anunțul a fost luat la bășcălie de Kremlin. SUA vin, iată, cu o nouă dată de începere a războiului: 20 februarie, adică duminică. De ce 20 februarie? Pentru că acum par să se contureze condițiie perfecte pentru începerea războiului.

  • La 20 februarie se împlinesc opt ani de la vărsarea de sânge din piața Maidan, din Kiev, când lunetiștii au început să tragă în demonstranți. Aici a început, practic, conflictul la care asistăm și acum în Ucraina. Duminică este comemorarea acelui moment.
  • La 20 februarie, Parlamentul din Crimeea a declarat o ședință extraordinară din care a rezultat separarea de Ucraina și integrarea în Rusia.
  • La 20 februarie se încheie Jocurile Olimpice de la Beijing. Duminică se încheie așa numita „pace olimpică”.
  • La 20 februarie se încheie și exercițiile militare roso-belaruse. Acei 30.000 de soldați ruși care se află acolo, plus tancurile, avioanele și rachetele aferente ar trebui să se întoarcă acasă. Rămâne de văzut dacă se va întâmpla așa.

Separatiștii ruși, mobilizare generală. Reacția Occidentului

Separatiștii ruși au anunțat mobilizarea generală și se pregătesc de luptă. Ar putea fi începutul a ceea ce anunță americanii de ceva vreme: începe războiul în Ucraina! Pentagonul a transmis că 40% din forţele ruse relocate la frontierele Ucrainei sunt, în prezent, în poziţie de atac, după ce președintele american Joe Biden declara vineri seara că este convins că Rusia va ataca Ucraina. Pentagonul a transmis că 40% din forţele ruse relocate la frontierele Ucrainei sunt în prezent în poziţie de atac. Informația vine după ce, cu câteva ore înainte, președintele american Joe Biden i-a informat pe liderii europeni că SUA au informații potrivit cărora Rusia va ataca Ucraina în ”următoarele zile”, iar ținta invaziei va fi capitala Kiev.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Albania pune la dispoziția NATO o bază aeriană pe care o folosea URSS pentru a amenința Occidentul

Albania pune la dispoziția aliaților ei din NATO o bază aeriană care, în vremea "Războiului Rece", era folosită de URSS pentru a intimida Occidentul. Baza...

Albania pune la dispoziția NATO o bază aeriană pe care o folosea URSS pentru a amenința Occidentul

Albania pune la dispoziția aliaților ei din NATO o bază aeriană care, în vremea "Războiului Rece", era folosită de URSS pentru a intimida Occidentul. Baza...

România îşi promovează destinaţiile turistice la Târgul de Turism de la Berlin, în perioada 5-7 martie

Destinaţia turistică România va fi promovată, în perioada 5 - 7 martie, la cel mai mare şi important târg de turism din lume, organizat...
Ultima oră
Pe aceeași temă