Moscova a dat senzația că ar putea încheia criza din Ucriana, doar că NATO nu se încrede total în anunțurile care vin de la Kremlin.
Odată cu anunțul de la Moscova că are loc o retragere parțială a trupelor, ar putea criza din Ucraina să se apropie de sfârșit? Occidentul nu crede așa.
Cu Rusia anunțând o retragere parțială a forțelor, ar putea criza din Ucraina să se încheie?
NATO cu siguranță nu crede așa. Alianța a acuzat Rusia că, de fapt, a trimis mai multe trupe la graniță, conform Reuters, care îl citează pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg miercuri (16 februarie).
„Întotdeauna au mișcat forțele înainte și înapoi. Așa că doar faptul că vedem mișcarea forțelor tancurilor de luptă nu confirmă o retragere reală. A fost un mare du-te vino sus și jos, înainte și înapoi, tot drumul, dar tendința din ultimele săptămâni și luni a fost o creștere constantă a capacităților rusești în apropierea granițelor Ucrainei. Așadar, Rusia își păstrează capacitatea unei invazii cu drepturi depline a Ucrainei fără nici un timp de avertizare.”
Occidentalii își doresc să înceteze criza din Ucraina, dar NATO nu vede încă semnale clare din partea Rusiei în acest sens
Moscova a anunțat marți (15 februarie) o retragere parțială a forțelor din apropierea Ucrainei.
Ministerul rus al Apărării a publicat miercuri un videoclip cu vehicule militare care părăsesc peninsula Crimeea – o zonă confiscată de Moscova din Ucraina, în 2014.
Ei au spus că unele dintre exercițiile militare ale țării s-au încheiat deja, iar altele se apropie de sfârșit.
Moscova a anunțat, de asemenea, că unele trupe se vor întoarce la bazele lor permanente.
În ciuda acestui fapt, un înalt oficial occidental, vorbind sub condiția anonimatului, a spus că informațiile au arătat că exercițiile militare rusești vor continua a fi cele mai active pentru restul lunii februarie.
El a spus că nu există semne credibile în acest moment că ar exista vreun fel de dezescaladare militară.
NATO ia în considerare noi pași pentru a descuraja Moscova, pe flancul său estic, ca răspuns la amenințarea rusă din nordul, estul și sudul Ucrainei.
Rusia spune că nu a plănuit niciodată să atace Ucraina, dar dorește să stabilească „linii roșii” pentru a împiedica vecinul său să adere la NATO, pe care o consideră o amenințare la adresa propriei sale securități.
Ambele părți au declarat că rămân deschise diplomației.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!