2.1 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRușii încearcă să evite decuplarea totală de la rețelele de socializare prin...

Rușii încearcă să evite decuplarea totală de la rețelele de socializare prin VPN

În săptămâna de când Kremlinul a blocat Facebook, sute de mii de ruși au încercat să ocolească interdicția referitoare la rețelele de socializare, folosind un VPN. Acesta creează o conexiune criptată între dispozitivul dvs. și un server la distanță, care poate fi oriunde în lume, astfel încât, teoretic, puteți accesa site-uri blocate în țara dvs.

Nikolay*, un rus care locuiește acum în UE, spune că prietenii săi de acasă și-au cumpărat un VPN pentru a comunica cu el și cu alții, pe fondul temerilor că accesul la lumea exterioară ar putea deveni limitat.

„Se vorbește mult că oamenii ar trebui să obțină aceste VPN-uri cât mai curând posibil”, spune Nikolay.

Rușii încearcă să evite deconectarea totală de la rețelele de socializare

În ultima săptămână, VPN-urile au fost foarte solicitate în Rusia. Căutările pe internet pentru servicii VPN în țară aproape s-au dublat între 4 și 10 martie comparativ cu săptămâna precedentă, potrivit Top10VPN, o companie din Marea Britanie care analizează și recomandă servicii de rețea privată. Au fost cel puțin 260.000 de căutări numai pe 5 martie, a doua zi după ce Facebook a fost interzis.

„Înlocuind adresa IP rusă cu cea a serverului de la distanță, care va fi de obicei într-o altă țară, utilizarea unui VPN înseamnă că rușii pot accesa servicii de internet care blochează traficul rusesc”, spune Simon Migliano, șeful de cercetare la Top10VPN.

Dacă Ucraina este percepută pe scară largă că ar câștiga războiul informațional, atunci în interiorul Rusiei lupta este, parțial, despre vizualizarea conținutului produs în afara granițelor sale. Răspunzând unei mișcări de restricționare a accesului la serviciul său în țară, Twitter a lansat în această săptămână o nouă versiune protejată de confidențialitate a site-ului său, astfel încât rușii să-l poată accesa mai ușor.

Facebook, Instagram și Whatsapp, „organizații extremiste”

Vineri, procurorii ruși au crescut presiunea asupra rețelelor de socializare occidentale, trecând să desemneze Meta lui Mark Zuckerberg, proprietarul Facebook, Instagram și WhatsApp, drept „organizație extremistă”.

Există, de asemenea, îngrijorări că accesul la zone vaste ale internetului mai larg, chiar și prin rețele private, va deveni mai dificil în Rusia. Cogent Communications, care contribuie la formarea coloana vertebrală a internetului global prin distribuirea a 25% din traficul său, a retras toate serviciile cu licență rusă după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Mai multe firme s-au retras din Rusia

Lumen Technologies, o firmă americană din aceeași industrie, s-a retras și ea din Rusia săptămâna aceasta, dar a încercat să minimizeze această mișcare, spunând că oferă un serviciu „extrem de mic” în Rusia și că îi ajută în continuare pe furnizorii de servicii de internet să direcționeze traficul în țară.

NetBlocks, care monitorizează conexiunea la internet la nivel global, spune că nu a existat încă o „păturare semnificativă” în performanța internetului Rusiei. Dar mișcări precum cea a lui Cogent nu vor atenua îngrijorarea rușilor că accesul țării la lumea exterioară ar putea fi împiedicat de conflict.

Urmărește România Liberă și pe TwitterFacebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Un nou incendiu afectează o zonă întinsă la nord de Los Angeles

Un nou incendiu a izbucnit miercuri la nord de Los Angeles, ducând la ordine de evacuare într-o regiune deja lovită de incendii devastatoare, potrivit...

Liga Campionilor: Real Madrid învinge la scor pe RB Salzburg 5-1/Feyenoord Rotterdam-Bayern Munchen 3-0/PSG-Manchester City 4-2

Real Madrid, deținătoarea trofeului, a obținut o victorie clară, miercuri seara, în penultima etapă a Ligii Campionilor la fotbal, în timp ce Bayern Munchen...

Crin Antonescu: E o candidatură pe care o asum individual și în calitate formal de independent

Crin Antonescu, candidatul PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale, a declarat miercuri, la B1 TV, că „totul e în regulă la PSD”, că are susținerea tuturor...
Ultima oră
Pe aceeași temă