23.4 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia – Ucraina, ziua 95. Rusia a cucerit orașul Lyman și aproape...

Rusia – Ucraina, ziua 95. Rusia a cucerit orașul Lyman și aproape întreaga regiune Donețk

Rusia a cucerit orașul Lyman și aproape integral regiunile Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, iar militarii ucraineni s-au retras din aceste zone.

Lyman este un important nod feroviar din Donețk. Deținerea acestei localități le permite rușilor să intensifice atacurile în estul Ucrainei. Rusia a anunțat că orașul a fost cucerit, în cooperare, de militari ruși și de separatiști din așa-zisa Republică Populară Donețk. Rusia susține că orașul a fost “eliberat de naționaliștii ucraineni”.

În paralel, armata ucraineană a anunțat că militarii ei au executat o “retragere strategică” din zonă. În prezent sunt lupte dure în orașul Severondonețk. Aceasta este cea mai mare localitate din Donbas aflată, încă, sub controlul guvernului de la Kiev.

Orașul Lyman este poarta de acces spre întreaga regiune Donbas

Regiunea Donbas este formată din Donețk și Lugansk și are importanță nu doar strategică, ci și din punctul de vedere al deținerii unor importante resurse minerale. Donbas, aflată la granița cu Rusia, este cea mai industrializată regiune a Ucrainei iar pierderea ei ar reprezenta o puternică lovitură economică pentru Ucraina.

Pe de altă parte, Occidentul continuă livrările de armament și muniție către Ucraina. Se pare că SUA ar urma să ofere Ucrainei și sisteme de rachete sol – sol HIMARS, extrem de puternice. Rachetele sistemelor HIMARS au raza de acțiune de până la 300 de kilometri. Președintele Zelenski a anunțat că se apropie momentul în care militarii ucraineni îi vor depăși pe cei ruși “din punct de vedere tehnologic și al puterii de foc”. O decizie importantă privind livrărea de arme către Ucraina va fi oficializată săptămâna viitoare, a precizat Zelenski.

Rusia a declanșat războiul în Ucraina la data de 24 februarie 2022.

Citește și:

Rusia – Ucraina, ziua 94: țara vecină îi cere Germaniei să sisteze livrările de gaze prin Nord Stream 1

ZIUA A 93-A DE RĂZBOI

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

AFM a aprobat finanţări de aproape 97 de milioane de lei în Programul ”Casa Verde Fotovoltaice” pentru persoane fizice

Cereri eligibile în valoare de 96,68 milioane de lei au fost depuse de persoanele fizice în cadrul programului "Casa Verde Fotovoltaice", în timp ce...

Remunerații de nabab pentru șefii PNL și PSD de la Conpet SA Ploiești

Scandalul din ultima vreme dintre directorul general liberal al Conpet SA Ploiești, Dorin Tudora, și președintele Consiliului de Administrație, Florin Gheorghe, susținut de...

Creșteri de salarii fără număr pentru subordonații lui Grindeanu!

Ministerul Transporturilor, condus de Sorin Grindeanu, a descoperit că în ograda sa există o instituție care are nevoie de o creștere consistentă a...
Ultima oră
Pe aceeași temă