16.9 C
București
sâmbătă, 24 februarie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia – Ucraina, ziua 655. România susține "Formula de Pace" propusă de...

Rusia – Ucraina, ziua 655. România susține “Formula de Pace” propusă de președintele Zelenski

Vicepremierul Ucrainei a venit la București și a purtat discuții cu ministrul român al Afacerilor Externe, anunță un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al României.

Olha Stefanishyna este vicepremier pentru integrare europeană și euro-atlantică a Ucrainei. Ea a avut, în ziua de 8 decembrie 2023, “consultări politico-diplomatice” cu ministrul român de Externe, Luminița Odobescu.

“România va continua să susțină toate demersurile comunității internaționale pentru tragerea la răspundere a tuturor celor vinovați de crime în Ucraina și împotriva Ucrainei, inclusiv prin crearea unui tribunal pentru crima de agresiune. Am agreat că pacea în Ucraina nu poate fi imaginată în absența realizării actului de justiție și tragerii la răspundere a celor vinovați pentru crimele atroce comise împotriva civililor și poporului ucrainean. Am subliniat că România susține Formula de Pace propusă de Președintele Zelenski, ca singura propunere privind pacea în Ucraina, care pornește de la cauza fundamentală a acestui război: decizia Federației Ruse de a lansa un război de agresiune ilegal împotriva Ucrainei”, a declarat ministrul român de Externe, Luminița Odobescu.

Discuțiile de la București au vizat, în principal, “agenda europeană a Ucrainei, în contextul pregătirii reuniunii Consiliului European (14-15 decembrie 2023)”.

Există posibilitatea începerii negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova la următoarea reuniune a Consiliului European, “ca rezultat firesc al eforturilor autorităților din cele două țări de implementare a reformelor necesare aderării”. Ambele țări, Ucraina și Republica Moldova, doresc începerea negocierilor înainte de finalul anului 2023. “Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, a reconfirmat sprijinul politic și practic al României pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina și Republica Moldova”, a anunțat MAE.

Vizita vicepremierului Ucrainei la București a intervenit după vizita președintelui Zelenski în România (10 octombrie 2023) și după ședința comună, de la Kiev, a guvernelor României și Ucrainei (18 octombrie 2023).

Citește și:

Germania recunoaște întârzierile în livrarea de arme

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cât de mult se poate apăra Europa fără ajutorul Americii?

Pentru ca Europa să umple golul lăsat de absența Americii ar fi necesar mult mai mult decât creșterea cheltuielilor pentru apărare. A doua...

Vize gratis pentru America. Nu pentru toată lumea, însă

Guvernul intenționează să plătească pentru câteva zeci de mii de bugetari vizele de turism și de afaceri pentru America. Măsura se încadrează în...

Rusia – Ucraina, ziua 709: Interdicție pentru ucraineni de a se apropia de granițele cu România și Republica Moldova

Cetăţenii ucraineni cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, care pot fi recrutaţi pentru a participa la război, au interdicţia de a...
Ultima oră
Pe aceeași temă