18.8 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia – Ucraina, ziua 652. Ucrainenii vor să distrugă "podul lui Putin"

Rusia – Ucraina, ziua 652. Ucrainenii vor să distrugă “podul lui Putin”

Forțele Ucrainei ar planifica un nou atac asupra podului care realizează conexiunea între peninsula Crimeea și Rusia.

Este vorba de podul peste Strâmtoarea Kerci, supranumit “podul lui Putin”, întrucât liderul Rusiei ar fi insistat personal pentru a se construi această cale de comunicație.

Indicii despre un iminent atac asupra podului au apărut într-o postare pe un grup al militarilor străini care luptă în Ucraina, împotriva Rusiei. Anunțul afirmă că militarii aliați ai Ucrainei așteaptă “vești bune” și că ar fi în “standby”. Mesajul este însoțit de o fotografie a podului peste Strâmtoarea Kerci.

Acest pod a mai fost ținta unui atac al Ucrainei, în luna iulie 2023. La acel moment, podul a fost atacat cu drone care au explodat. Ulterior, Rusia a reparat podul.

Rusia ocupă ilegal peninsula Crimeea, care este teritoriu al Ucrainei, începând din anul 2014. Ulterior, sub ocupația militarilor ruși, în Crimeea s-a desfășurat un așa-zis referendum, care a stabilit că populația din Crimeea vrea “unirea” cu Rusia.

În Crimeea, la Sevastopol, se află cea mai importantă bază navală a Rusiei de la Marea Neagră. De asemenea, Rusia are în Crimeea și instalații de lansare a rachetelor, care, teoretic, ar putea lovi chiar litoralul României.

Citește și:

Germania recunoaște întârzierile în livrarea de arme

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Primarii ar putea avea mandat de 5 ani, dacă deputații votează legea

Proiectul de lege care prevede mandate de 5 ani pentru primari, viceprimari, consilieri locali și județeni, respectiv președinți și vicepreședinți de consilii județene ar...

Lungul lanț de C(i)olaci al rușinii

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, s-a simțit jignit când a fost numit moldovean, domnia-sa fiind buzoian. La rândul lor,...

Guvernul începe să strângă cureaua. Majorările salariale și ale pensiilor, greu de îndeplinit

Guvernul a promis majorări de salarii și pensii, iar acum ministrul finanțelor, Marcel Boloș, trage un semnal de alarmă că nu mai sunt bani...
Ultima oră
Pe aceeași temă