19.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia – Ucraina, ziua 543. Zelenski negociază cu Suedia și Olanda pentru...

Rusia – Ucraina, ziua 543. Zelenski negociază cu Suedia și Olanda pentru a primi avioane de luptă Gripen și F-16

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se află, în ziua de 20 august 2023, în Olanda, unde se întâlnește cu premierul Mark Rutte.

Președintele Ucrainei a anunțat că va avea “negocieri substanțiale” cu premierul Olandei. Principala temă discutată pe timpul acestei vizite este livrarea de avioane F-16 către Ucraina, a transmis președintele Zelenski într-un mesaj postat pe internet. Avioanele F-16 sunt produse în SUA iar Olanda este una dintre țările care le are în dotare. Ucraina speră să poată obține, din mai multe țări, un număr total de 40 până la 50 de avioane F-16. Alături de Olanda, o altă țară care ar oferi Ucrainei avioane F-16 este Danemarca.

Pentru a putea zbura cu avioane F-16, piloți militari din Ucraina au început deja instruirea în SUA. Un număr de piloți ucraineni urmează a se antrena și în România, la viitorul centru de instruire F-16. Este de presupus că instructorii vor fi piloți din Statele Unite.

Anterior acestei vizite în Olanda, președintele Zelenski fusese în Suedia. Acolo, tema discuțiilor fusese livrarea de avioane Gripen, de producție suedeză, către Ucraina.

Citește și:

Rusia a deschis focul asupra unei nave civile în Marea Neagră

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Primar din Buzău și mai mulți funcționari, cercetați penal pentru fals în înscrisuri oficiale

Vasile Săcuiu, primarul PSD al comunei Scorțoasa din județul Buzău, este în centrul unei anchete penale alături de mai multe persoane din cadrul...

Consiliul de Securitate ONU se reunește de urgență după bombardamentul israelian de la Rafah

Consiliul de Securitate al ONU va avea o reuniune de urgență, în ziua de 28 mai 2024, în care va discuta atacul aerian executat...

Rusia – Ucraina, ziua 825: Zelenski, așteptat la Bruxelles

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este aşteptat în această dimineaţă la Bruxelles, unde urmează să semneze un acord bilateral de securitate cu premierul belgian Alexander...
Ultima oră
Pe aceeași temă