33.4 C
București
duminică, 23 iunie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia - Ucraina, ziua 51: circa 2.550 de civili au fost evacuați...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 51: circa 2.550 de civili au fost evacuați din zonele de lupte intense

UPDATE, ora 11:11: Cinci persoane au fost ucise în regiunea Donbas, din estul Ucrainei, în ultimele 24 de ore, în timp ce explozii au fost semnalate în cursul nopţii la sud de Kiev, fără a provoca victime umane sau pagube materiale, a anunţat astăzi preşedinţia ucraineană, potrivit AFP.

Controlul complet asupra provinciilor Doneţk şi Lugansk, ce formează regiunea Donbas şi se află parţial sub controlul separatiştilor proruşi începând din 2014, este de la finalul lunii martie ţinta prioritară a armatei ruse.

În Doneţk, unde ”au loc lupte pe toată linia frontului”, trei persoane au fost ucise şi şapte rănite.

Cealaltă provincie din bazinul minier Donbas, Lugansk, a fost teatrul unui număr de 24 de bombardamente, soldate cu doi morţi şi doi răniţi, conform preşedinţiei ucrainene.

Guvernatorul Luganskului, Serhii Gaidai, le-a cerut vineri locuitorilor din şase oraşe să le evacueze, adăugând că o persoană a fost ucisă şi alte cinci rănite după ce forţele ruse au bombardat oraşul Kremina.

În regiunea Kiev, au fost auzite explozii în districtul Vasilkov, la sud-vest de capitala ucraineană.

Alertele antiaeriene au fost activate de mai multe ori începând de joi seară în regiunea capitalei, a indicat guvernatorul Oleksandr Pavliuk, pe contul său de Telegram.

Ministerul Apărării rus a anunţat vineri că în cursul nopţii forţele sale au lovit cu rachete de croazieră o ţintă militară la periferia Kievului şi a promis şi mai multe atacuri împotriva capitalei ucrainene, transmite Reuters. Ministerul rus a mai afirmat că forţele sale au preluat controlul complet al uzinei de oţel Iliş din oraşul-port asediat Mariupol.

Circa 2.550 de civili au reuşit să plece ieri din zonele unde au loc lupte intense în Ucraina, a anunţat în seara aceleiaşi zile vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, informează astăzi dpa, preluată de Agerpres.

Aproximativ 2.300 de persoane au sosit în oraşul Zaporojie din sudul Ucrainei, printre care 290 de locuitori din Mariupol, a spus ea.

Alte 220 de persoane au fost aduse în siguranţă din regiunea Lugansk din estul ţării.

Ucraina a anunţat joi reluarea evacuărilor de civili via nouă coridoare umanitare, în special dinspre oraşul asediat Mariupol, port strategic la Marea Azov situat în sud-estul ţării, după ce autorităţile de la Kiev afirmaseră miercuri dimineaţă că nu vor deschide niciun coridor umanitar în acea zi, acuzând Rusia de ”încălcarea normelor dreptului internaţional”.

Kievul şi Moscova s-au acuzat constant de nerespectarea condiţiilor necesare evacuării civililor.

O ofensivă rusă şi lupte grele sunt aşteptate în Lugansk şi în regiunea vecină Doneţk în următoarele zile.

La 24 februarie, armata rusă a lansat o agresiune militară neprovocată împotriva Ucrainei, ceea ce Rusia numeşte ”operaţiune militară specială” pentru demilitarizarea şi “denazificarea” ţării vecine.

Citește și:

ZIUA A 50-A DE RĂZBOI

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Asistentul unui ministru din Marea Britanie numește planul privind migranții în Rwanda drept „prostie” într-o înregistrare audio scursă

Ministrul de interne din Marea Britanie a apărat, duminică, 23 iunie 2024, un asistent parlamentar care a numit planul guvernului de a deporta migranții...
Ultima oră
Pe aceeași temă