1.5 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia – Ucraina, ziua 453. Statele Unite ar permite Ucrainei să atace...

Rusia – Ucraina, ziua 453. Statele Unite ar permite Ucrainei să atace obiective din Crimeea cu arme americane

Statele Unite ar permite Ucrainei să atace obiective din Crimeea folosind arme americane, susține o știre difuzată de presa de stat din Rusia.

O declarație în acest sens ar fi făcut, pentru presa din SUA, Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Națională al președintelui Joe Biden. Sullivan ar fi avut această declarație la data de 21 mai 2023. O zi mai târziu, la 22 mai, Rusia a reacționat prin intermediul lui Sergey Ryabkov, viceministrul Afacerilor Externe. Ryabkov a susținut că peninsula Crimeea este o parte a Rusiei și că orice atac asupra Crimeei este o amenințare la adresa integrității teritoriale a Rusiei.

Un mesaj similar a transmis și Anatoly Antonov, ambasadorul Rusiei în SUA. Ambasadorul Rusiei a avertizat Statele Unite că va urma „un răspuns” al Rusiei.

Realitatea este că peninsula Crimeea, conform granițelor recunoscute de țările democratice, este o parte a teritoriului Ucrainei. Rusia a ocupat ilegal peninsula Crimeea, în anul 2014. Ucraina insistă să redobândească acest teritoriu.

Mai mulți oficiali de la Kiev, printre care și președintele Zelenski, au subliniat că obiectivul Ucrainei este să elibereze toate zonele care i-au fost ocupate de Rusia, inclusiv Crimeea.

Ucraina așteaptă să primească noi arme americane, inclusiv avioane de luptă F-16

În acest timp, Rusia folosește Crimeea drept cea mai importantă bază militară a ei din Marea Neagră. De altfel, sediul Flotei Mării Negre, a Rusiei, este la Sevastopol, în Crimeea. Cel mai recent, după izbucnirea actualului război din Ucraina, Rusia a confirmat că a adus în Crimeea și arme nucleare.

Citește și:

Putin felicită grupul Wagner pentru cucerirea orașului Bahmut

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă