Administraţia Biden lucrează să risipească impresia că noul său sprijin anunţat pentru o coaliţie de avioane de luptă pentru Ucraina este o întorsătură politică, comentează agenţia DPA, preluată de Agerpres.
„Nimic nu s-a schimbat”, a declarat Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden, pe marginea summitului G7 de la Hiroshima, în Japonia.
Statele Unite „nu au luat niciodată înainte de pe masă avioanele de luptă F-16”, a insistat el.
Biden i-a informat ieri pe liderii G7 la Hiroshima că SUA ar sprijini pregătirea comună aliată a piloţilor ucraineni pentru a patra generaţie de avioane de luptă, inclusiv F-16.
Odată ce antrenamentul începe, se va decide când şi câte avioane ar fi livrate şi cine din coaliţie le-ar oferi.
Biden şi alţi membri de top ai guvernului SUA au respins public luni de zile pledoariile Kievului pentru F-16, spunând că avioanele nu erau necesare în ofensiva militară a Ucrainei pentru a învinge forţele ruse, aminteşte agenţia germană de presă.
Sullivan a spus că decizia privind livrările de arme către Ucraina a urmat întotdeauna nevoile efortului de război şi Casa Albă a lăsat mereu uşa deschisă.
Acum, a spus el, „am ajuns la un moment în care este timpul să luăm în considerare viitorul” şi să evaluăm de ce anume au nevoie forţele ucrainene pe termen lung pentru a descuraja şi respinge agresiunea rusă – şi aici este momentul în care intră avioanele, a declarat el.
Întrebat dacă lunga pregătire a piloţilor ucraineni pe avioane nu ar fi trebuit să înceapă mult mai devreme, Sullivan a spus că de F-16 nu este nevoie acum pe câmpul de luptă conform evaluării SUA, ci numai pentru formarea pe termen lung a forţelor ucrainene.
El nu a comentat cât va dura pregătirea piloţilor ucraineni şi când o decizie cu privire la o livrare concretă de avioane către Kiev ar putea fi luată. Mai multe armate europene sunt asigurate cu F-16 americane.
Întrebat despre posibila escaladare a războiului dacă astfel de avioane ar fi folosite pentru atacuri asupra teritoriului Rusiei,
Sullivan a subliniat că toate livrările de arme către Ucraina au fost în mod fundamental supuse premisei că SUA nu ar permite sau susţine atacurile asupra teritoriului rus.
Citește și:
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!