UPDATE, ora 13:20: Rusia a tras sâmbătă mai multe rachete asupra unor infrastructuri-cheie la Kiev, dar şi asupra unor oraşe din alte regiuni ale Ucrainei, potrivit unor responsabili ucraineni, în timp ce incertitudinea se menţine cu privire la soarta oraşului Soledar (est), pe care Moscova susţine că l-a „eliberat” după o bătălie dură.
Mai multe explozii s-au făcut auzite sâmbătă dimineaţa la Kiev, responsabili ucraineni afirmând că bombardamente ruse au avut drept ţintă infrastructuri-cheie ale capitalei.
De asemenea, în regiunea Harkov (nord-est), „inamicul a lansat un nou atac cu rachete asupra unor infrastructuri esenţiale”, a declarat guvernatorul Oleg Sineghibov. Întreruperi de curent ar putea avea loc în acest oraş, al doilea ca mărime al Ucrainei, a adăugat el.
Atacuri au mai fost semnalate mai la sud, în regiunea Zaporojie.
„Inamicul a atacat din nou teritoriul Ucrainei”, a declarat şi guvernatorul regiunii Cerkasî (centru), Igor Tanurts, adăugând că se aşteaptă la noi alerte la scară largă în mijlocul zilei de sâmbătă.
UPDATE, ora 11:00: Mai multe explozii au răsunat în această dimineaţă la Kiev, responsabili din țara vecină afirmând că noi lovituri ale armatei ruse au luat drept ţintă infrastructuri-cheie ale capitalei Ucrainei.
„Un atac cu rachetă asupra unor infrastructuri esenţiale” este în curs la Kiev, a anunţat un consilier al preşedinţiei ucrainene, Kirilo Timoşenko, pe Telegram, în timp ce primarul oraşului, Vitali Kliciko, a raportat că explozii au avut loc în cartierul Dniprovski şi le-a cerut locuitorilor „să rămână în adăposturi”.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), prezentă deja la centrala nucleară Zaporojie ocupată de armata rusă, va trimite în zilele următoare experţi şi la alte site-uri ucrainene şi va tripla numărul acestora în următoarea perioadă.
Organismul ONU „va fi, în curând, desfăşurat în mod permanent în toate centralele din Ucraina, inclusiv la Cernobîl”, potrivit unui comunicat de presă publicat vineri seară.
Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, se va deplasa în Ucraina săptămâna viitoare pentru a lansa noul dispozitiv.
Dacă de la începutul războiului au avut loc misiuni specifice, această decizie „marchează o creştere considerabilă”, subliniază AIEA. Până acum a primit personal din partea AIEA doar centrala nucleară Zaporojie, aproape de linia frontului şi în mod regulat ţintă a bombardamentelor.”Până la patru persoane” se află acolo din septembrie, conform organismului ONU cu sediul la Viena.
De acum înainte, „aproximativ 11 până la 12 experţi vor fi prezenţi în orice moment” în Ucraina pentru „monitorizarea situaţiei, examinarea echipamentelor” sau chiar pentru „a oferi asistenţă tehnică”, conform AIEA.
Citește și:
A 324-A ZI DE RĂZBOI
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!