UPDATE, ora 14:10: Sprijinirea la maximum a Ucrainei în faţa agresiunii ruse şi sprijinirea ţărilor vecine care suferă consecinţele războiului vor continua să reprezinte principala provocare pentru Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa în 2023, când organizaţia va fi prezidată de Macedonia de Nord, a declarat pentru EFE secretarul general al OSCE, cu sediul la Viena, Helga Maria Schmid (Germania).
”În 2022, războiul a revenit în Europa. Timpul pe care am vrut să-l petrecem pentru a construi împreună un viitor mai sigur şi mai prosper a fost petrecut pentru a face faţă impactului devastator al războiului nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei”, a amintit Schmid într-o declaraţie trimisă prin e-mail.
Ea a subliniat că organizaţia pe care o conduce, cu 57 de ţări membre, nu a fost niciodată „la adăpost de confruntări”.
„Nu am fost niciodată o organizaţie a statelor înrudite în spirit. Născută în plin Război Rece, acum aproape 50 de ani, am construit punţi între rivali, nu aliaţi, pentru a preveni şi gestiona conflicte, a atenua tensiuni şi a spori încrederea”, a apreciat Schmid.
Ea a amintit că, atunci când pericolul unei agresiuni ruse împotriva Ucrainei era deja vizibil, la începutul acestui an, OSCE a încercat să „promoveze încrederea şi transparenţa”.
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, s-a declarat ”convins” că Moscova îşi va atinge obiectivele din Ucraina cu „răbdare” şi „perseverenţă”, în special recunoaşterea celor patru regiuni anexate.
„Sunt convins că datorită perseverenţei noastre, răbdării şi determinării noastre ne vom apăra obiectivele nobile, vitale pentru poporul şi ţara noastră, rămânând totodată deschişi la un dialog echitabil şi acorduri pentru a asigura o securitate egală şi indivizibilă în Europa”, a declarat Lavrov într-un interviu difuzat miercuri pe canalul de televiziune rus Pervîi Kanal.
El a reiterat că reluarea dialogului cu Kievul ar presupune recunoaşterea de către Ucraina a anexării de către Rusia a celor patru regiuni ucrainene – Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, precizând că Moscova va trebui „fireşte” să cucerească în întregime cele patru teritorii, care nu sunt controlate în prezent integral de armata rusă.
Aceste regiuni „trebuie eliberate de ameninţarea nazificării pe care au îndurat-o timp de mulţi ani”, a insistat Lavrov.
„Nu-i grabă, aşa cum a spus preşedintele Vladimir Putin. Vrem să terminăm cât mai repede posibil acest război pe care Occidentul l-a pregătit şi declanşat împotriva noastră via Ucraina”, a adăugat ministrul rus de externe în acelaşi interviu.
Citește și:
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!