UPDATE, ora 14:50: Minskul a anunţat că sisteme ruse de rachete balistice Iskander sunt acum operaţionale pe teritoriul republicii după ce artilerişti belaruşi au fost instruiţi în Rusia cum să le opereze.
Rachetele sistemelor Iskander sunt capabile să lovească ţinte de până la 500 de kilometri, a precizat miercuri Ministerul Apărării belarus.
„După finalizarea cursului teoretic, artileriştii au efectuat pregătire practică pe poligoanele de tragere din Belarus”, a adăugat ministerul.
UPDATE, ora 13:21: Şeful serviciului rus de informaţii externe (SVR), Serghei Narâşkin, a declarat că NATO nu va reuşi să-i provoace Moscovei o „înfrângere strategică”, în pofida faptului că a trimis arme şi echipamente militare în Ucraina în valoare de miliarde de dolari.
Narâşkin, care este un aliat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, a acuzat NATO că ridică miza în conflict furnizându-i Kievului arme mai avansate.
„NATO ridică miza pentru că încă visează la o înfrângere strategică a Rusiei”, a declarat Narâşkin într-un interviu televizat pentru agenţia de ştiri RIA dat publicităţii miercuri.
„Dar asta nu se va întâmpla”, a adăugat el.
El a făcut aceste afirmaţii în contexul în care SUA pregătesc ultimul pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de circa 2 miliarde de dolari. Printre armele oferite ar urma să se afle, pentru prima dată, şi rachete cu o rază de acţiune de până la 150 km.
Ucraina a protestat pe lângă ambasadorul Ungariei cu privire la comentariile „dispreţuitoare” făcute de premierul ungar Viktor Orban şi le-a cerut autorităţilor de la Budapesta să înceteze ceea ce a numit „retorica anti-ucraineană”.
Ambasadorul Istvan Ijdjarto a fost convocat de Ministerul de Externe ucrainean după ce purtătorul de cuvânt al ministerului, Oleg Nikolenko, a scris pe Facebook că Orban le-a spus jurnaliştilor că Ucraina este „ţara nimănui” şi a comparat-o cu Afganistanul.
Istvan Ijdjarto a primit „un protest puternic în legatură cu recentele declaraţii denigratoare ale premierului Ungariei Viktor Orban’, a indicat ministerul.
„S-a subliniat faptul că retorica anti-ucraineană, care se aude de la conducerea ungară de o lungă perioadă de timp, este absolut inacceptabilă şi provoacă daune serioase relaţiilor ungaro-ucrainene”, a precizat sursa citată.
„Părţii ungare i s-a cerut să înceteze această tendinţă negativă pentru a evita consecinţe ireparabile pentru relaţiile dintre cele două ţări”, a adăugat ministerul.
Citește și:
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!