13.8 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia – Ucraina, ziua 201. Un general rus, șeful Districtului Militar de...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 201. Un general rus, șeful Districtului Militar de Vest, a fost demis

Un general rus, Roman Berdnikov, a fost demis de președintele Putin din funcția de șef al Districtului Militar de Vest al Rusiei.

Generalul locotenent Berdnikov fusese numit la comanda Districtului Militar de Vest în luna august 2022. El l-a înlocuit în funcție pe generalul Sychevoi. La acel moment, în mod evident, președintele Putin era deja nemulțumit de modul cum decurge războiul în Ucraina, care s-a prelungit, din punctul de vedere al rușilor, prea mult. Despre Roman Berdnikov, ucrainenii anunțau că l-ar fi ucis într-un atac în Donbas, în luna iunie 2022, dar această informație s-a dovedit falsă. Chiar dacă nu mai conduce Districtul Militar de Vest, Berdnikov rămâne general în armata rusă. Comanda Districtului Militar de Vest, cu sediul la Saint Petersburg, ar fi fost preluată de generalul Lapin.

Rusia a pornit războiul din Ucraina la data de 24 februarie 2022. Inițial rușii estimau că vor învinge Ucraina în trei zile, ceea ce nu s-a întâmplat. Apoi rușii au sperat să poată sărbători Ziua Victoriei, 9 mai, la Kiev, capitala Ucrainei. Și această speranță s-a prăbușit.

Berdnikov este un general rus care a condus luptele din Siria

Generalul Berdnikov a eșuat în Ucraina deși el avusese succes la conducerea operațiunilor militarilor ruși în Siria. Foarte curând după ce Berdnikov preluase comanda operațiunilor din Ucraina, la începutul lunii septembrie, armata Ucrainei a pornit o contraofensivă în zone ocupate de ruși. Circa 20.000 – 30.000 de kilometri din estul Ucrainei ar fi fost eliberați, susține guvernul de la Kiev.

Rușii însă nu admit că se retrag ci susțin că execută doar o “regrupare” de forțe. Militarii ruși ar fi fost pregătiți să respingă o ofensivă a ucrainenilor în sudul Ucrainei, însă această ofensivă s-a pornit în estul Ucrainei.

Citește și:

Rusia – Ucraina, ziua 200. Ucraina anunță că a oprit complet centrala de la Zaporojie

Rusia – Ucraina, ziua 199: nou ajutor UE pentru țara vecină

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu, promisiune la AmCham CEO Business Forum: Nu mărim taxele!

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi, la AmCham CEO Business Forum, că vine cu o promisiune în faţa investitorilor străini, şi anume că nu...

Hidroelectrica a raportat un profit net de 6,3 miliarde de lei în 2023

Hidroelectrica, cel mai mare producător de enerrgie electrică din România, a raporat pentru anul 2023 un profit net în creștere cu 42%, la o...

S-a descoperit ascunzătoarea lui Big Brother de la Bruxelles!

Cititorii noștri sunt deja familiarizați cu ceea ce înțelegem noi prin sintagma “statul de drepți,” un antonim al statului de drept - ființând ca...
Ultima oră
Pe aceeași temă