0 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia – Ucraina, ziua 181. Ucraina a lovit sediul separatiștilor din Donețk...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 181. Ucraina a lovit sediul separatiștilor din Donețk cu rachete Himars

UPDATE 17.45

Trei persoane au fost ucise după ce forțele ucrainene au bombardat o clădire a guvernului separatist din Donețk cu sisteme de rachete Himars furnizate de SUA, au declarat oficiali locali agenției de presă ruse TASS.

Sediul administrativ local al Republicii Populare Donețk (RPD) a suferit o lovitură directă, iar alte șase au fost rănite în timpul grevelor din oraș de marți, potrivit primarului din Donețk, instalat de Kremlin, Alexey Kulemzin.

Un oficial separatist a declarat că cel puțin unul dintre obuzele folosite în atacul asupra orașului din estul Ucrainei a fost tras de la un sistem de artilerie Himars fabricat din SUA, au informat agențiile de presă de stat ruse.

Regiunea Donețk se află sub controlul grupului separatist susținut de Moscova din 2014.

Oficialii occidentali au avertizat cu privire la o posibilă escaladare a luptei în Ucraina în această săptămână, deoarece miercuri se împlinesc atât șase luni de la invazia Rusiei, cât și cel de-al 31-lea an de independență a Ucrainei de dominația sovietică.

Rusia pregătește atacuri asupra infrastructurii guvernamentale și civile a Ucrainei, avertizează un oficial din SUA, citat de agențiile internaționale de presă.

Avertismentul este transmis de americani imediat după uciderea fiicei lui Aleksandr Dughin, ideologul președintelui Putin. Pentru acest asasinat, Rusia acuză Ucraina. Pe de altă parte, la 24 august, Ucraina ar urma să sărbătorească Ziua Independenței – în amintirea momentului când s-a desprins din fosta URSS. După cum se știe, Rusia de azi se consideră continuatoarea URSS. Mai mult, președintele Putin ar avea ambiția să refacă URSS.

Departamentul de Stat al SUA a anunțat, la 22 august 2022, că Statele Unite vor sărbători, alături de Ucraina, Ziua Independenței Ucrainei, la 24 august. Pe de altă parte, la 24 august 2022 se împlinesc șase luni de la începerea războiului în Ucraina.

Partenerii americani au mai atenționat Ucraina că va fi atacată de Rusia și înaintea datei de 24 februarie 2022. Primul avertisment ar fi venit de la americani chiar în toamna anului 2021. Se pare că Ucraina n-ar fi luat în serios avertismentul de la acel moment. Ultimul avertisment a fost transmis chiar de președintele Biden, direct către președintele Zelenski, cu câteva ore înainte să înceapă invazia din 24 februarie 2022.

Sprijinul militar al SUA pentru Ucraina, de la începerea războiului până acum, se ridică la zece miliarde de dolari. Acest sprijin include și rachete HIMARS, unele dintre cele mai performante pe care le produc americanii. Rusia a anunțat, pe de altă parte, că ar fi bombardat, în zona Odessa, un depozit de rachete HIMARS.

Rusia pregătește atacuri asupra unor clădiri civile în care s-a adus armament

Luni seară, un oficial de la Moscova, Mihail Mizințev, declara că Ucraina ar fi instalat piese de artilerie în incinta unor locuințe civile. O asemenea idee ar putea justifica, în zilele următoare, atacurile Rusiei asupra acelor locuințe, pe care le-ar considera ținte militare.

Citește și:

Rusia – Ucraina, ziua 180. Rusia vrea să judece prizonierii de la Azovstal

Rusia – Ucraina, ziua 179. Președintele Zelenski anunță că Rusia ar putea comite ceva deosebit de ”crud” săptămâna viitoare

Rusia – Ucraina, ziua 178: armata țării vecine are acces la imagini satelitare extrem de precise

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România analizează strategiile pentru barajul Mondialului 2026. Preliminarii sau Nations League, care e varianta mai bună?

România se pregătește să înfrunte Ciprul în această seară, într-un meci crucial din Liga Națiunilor, având ca obiectiv asigurarea prezenței în urna a doua...

Ciucă la revenirea din Austria: Pasul crucial pentru aderarea la Schengen va fi pe 22 noiembrie la Budapesta

Austria, care a blocat intrarea României în Schengen, acceptă să discute tehnic aderarea, după ce numărul migranților ilegali a scăzut „considerabil”. Anunțul a fost...

Mădălina Amăistroaie țintește o medalie la Jocurile Olimpice din 2028

Mădălina Amăistroaie, sportiva română care a obținut locul 9 la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, își propune să atingă performanțe și mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă