10 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRusia mută un submarin nuclear cu rachete la bord

Rusia mută un submarin nuclear cu rachete la bord

Rusia mută un submarin nuclear având la bord rachete de tip Poseidon, avertizează observatori citați de presa occidentală.

Este vorba de un submarin cu propulsie nucleară, tip K-239 Belgorod. În ultima lui poziție cunoscută, acesta se afla în Marea Albă, în Extremul Nord rusesc. La momentul zilei de luni, 3 octombrie 2022, occidentalii nu mai aveau indicii despre poziția submarinului. El are la bord șase rachete iar o asemenea rachetă ar avea o rază de acțiune de până la zece mii de kilometri.

Una dintre ipoteze, cea mai favorabilă, este că rușii deplasează nava spre locul unui exercițiu militar. Ipoteza cea mai alarmantă este însă aceea că Putin ar dori să-și creeze mijloace pentru a-și pune în practică amenințarea că va folosi o armă nucleară.

Un submarin nuclear poate fi folosit ca armă de atac

Triada nucleară a Rusiei se bazează pe rachete care pot fi lansate de pe trenuri, din avioane sau de pe submarine. Acum aproape două luni, la data de 8 iulie 2022, presa de stat din Rusia anunța că Forțele Navale ale Rusiei au primit în dotare primul submarin “Project 09852”, Belgorod. Un asemenea submarin are un deplasament de 19.000 de tone și atinge o viteză până la 32 de noduri. Echipajul de la bord numără 110 oameni.

Intrarea în exploatare a lui Belgorod era inițial programată în anul 2020 dar a întârziat, aparent, din cauza restricțiilor generate de pandemie. Până în anul 2027, Rusia estimează să aibă trei asemenea nave. Rachetele de la bordul lor mai sunt denumite drone submarine cu propulsie nucleară.

Belgorod este numele unei regiuni din vestul Rusiei.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...

Turcia îl atacă dur pe Netanyahu: vrea să tragă Orientul Mijlociu în război “pentru a rămâne la putere”

Turcia l-a acuzat miercuri pe premierul israelian Benjamin Netanyahu că intenţionează să tragă Orientul Mijlociu în război "pentru a rămâne la putere", pe fondul...

Elevi de la Colegiul de Informatică din București au câștigat Marele Premiu la concursul internațional NASA

O echipă formată din elevi de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București a câștigat Marele Premiu la Concursul Internațional „National Space Society”. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă