România oferă Republicii Moldova 10 milioane de euro pentru refugiați ucraineni, conform promisiunii făcute la Conferința de la Berlin.
Executivul discută un proiect de Hotărâre de Guvern pe acest subiect în ședința de miercuri, 13 iulie 2022. Hotărârea de Guvern va aloca „50 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2022”. Banii vor fi transferați pentru a suplimenta bugetul Ministerului Afacerilor Externe al României.
„Cheltuielile Republicii Moldova pentru primirea refugiaților din Ucraina sunt alocate
din resursele bugetare prevăzute pentru alte urgențe, precum gestionarea situației
legate de criza energetică. În cadrul dialogului politic și al formatelor de lucru la nivel european, bilateral și multilateral, România susține prin demersuri active continuarea și creșterea asistenței
financiare în vederea menținerii stabilității Republicii Moldova și funcționalității
administrației acesteia. Prezentul cumul fără precedent de provocări cu care se confruntă Republica Moldova este de natură să slăbească, în lipsa unui sprijin adecvat, capacitatea de acțiune a instituțiilor publice de peste Prut și să le vulnerabilizeze suplimentar în fața
amenințărilor hibride, cu consecințe directe negative asupra populației. Principala solicitare de sprijin din partea autorităților Republicii Moldova vizează primirea de sprijin bugetar, esențial pentru echilibrarea finanțelor publice, asigurarea funcționării serviciilor publice și a unui climat de stabilitate, indispensabil în condițiile provocărilor masive cu care se confruntă Republica Moldova pe fondul războiului din Ucraina. Întrucât asistența internațională primită până în prezent de Republica Moldova nu este suficientă pentru asigurarea stabilității financiare, autoritățile de la Chișinău pledează pentru alocarea imediată de asistență financiară nerambursabilă de către statele membre ale Uniunii Europene, instituțiile UE și alți parteneri de dezvoltare”, indică Nota de fundamentare pentru viitoarea Hotărâre de Guvern.
Sprijinul pentru refugiați ucraineni s-a decis la Conferința de la Berlin
Conferința internațională de la Berlin s-a desfășurat la 5 aprilie 2022. Ea a fost co-organizată de România, împreună cu Germania și Franța.
În urma discuțiilor de la Berlin, „România are responsabilitatea de a acorda un pachet consistent de asistență financiară”. „În acest context, România a anunțat cu ocazia Conferinței de la Berlin un sprijin bugetar de 10 milioane de euro, conceptul fiind aprobat la cel mai înalt nivel”, indică Nota de fundamentare. Formula „cel mai înalt nivel” sugerează că însuși președintele României a agreat această decizie.
Republica Moldova, România și Polonia sunt țările unde sosesc cei mai mulți civili din Ucraina. Rusia a pornit războiul în Ucraina la data de 24 februarie 2022. De la acea dată până în prezent, au intrat în România circa un milion de cetăţeni ucraineni. Cei mai mulți dintre ei nu au rămas însă în România ci au plecat spre vestul Europei.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!