25.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaReuniune de urgență NATO. Jens Stoltenberg: „Vom continua să oferim sprijin politic...

Reuniune de urgență NATO. Jens Stoltenberg: „Vom continua să oferim sprijin politic Ucrainei”

Este reuniune de urgență NATO, marți, 22 februarie, pe fondul crizei din Ucraina și în contextul în care Rusia a recunoscut independența regiunii Donbas. Secretarul general, Jens Stoltenberg, a organizat apoi o conferiță de presă și a răspuns detaliat întrebărilor jurnaliștilor. Iată cele mai importante declarații!

Reuniune de urgență NATO. Jens Stoltenberg, principalele declarații:

„Cerem Rusiei să aleagă calea diplomației”.

„Este cel mai periculos moment pentru securitatea Europei din generația noastră”.

„Rusia subminează suveranitatea Ucrainei”.

„Vom continua să oferim sprijin politic Ucrainei”.

„Rușii au promis că se vor retrage, dar au adus și mai mulți soldați. Noi trupe rusești au intrat în Donbas”.

„Nu este prea târziu să se retragă. Continuăm să cerem Rusiei să facă un pas în spate, să descaladeze situația”.

Reuniune de urgență NATO. Jens Stoltenberg: „Dacă Rusia atacă, vor fi sancțiuni și mai dure”

„Aliații vor continua să ofere sprijin Ucrainei pentru a o ajuta să-și întărească siguranța cibernetică”.

„Rusia a invadat deja Ucraina în 2014. Au anexat Crimeea. Din 2014 sunt soldați ruși în Donbas. Ce vedem acum e că o țară care a invadat deja, invadează în continuare cu o prezență militară și mai mare. Este grav deoarece la asta se adaugă la recunoașterea independenței așa numitelor Republici Populare Donețk și Lugansk”.

Reuniune de urgență NATO. Jens Stoltenberg: „Avem dovezi că trupe rusești au invadat Donbas”

„Avem dovezi că trupe rusești au invadat Donbas. Au fost încă din 2014. Rusia este prezentă în operațiuni secrete în Donbas de mulți ani. Acum au intrat noi trupe rusești. Asta pune gaz pe foc.

„Rusia are peste 150.000 de soldați, plus forțe navale și aeriene. La est, sud, și nord de Ucraina. Aceste forțe sunt gata de luptă. Sunt trupe și echipamente, rachete, vehicule, tancuri, drone, sisteme pentru război electronic. O forță puternică și bine echipată. Este și o forță gata aprovizionată. Tot mai multe trupe și-au părăsit bazele și sunt în poziția de a ataca”.

„Rusia poate alege diplomația, să facă un dialog politic cu alianța NATO. Noi suntem gata să ne așezăm la masa dialogului, să vorbim chestiuni care sunt în interesul ambelor părți”.

„Doar simplul fapt că au recunoscut aceste state – Donețk și Lugansk – ca fiind independente, este o încălcare a suveranității Ucrainei”.

Jens Stoltenberg: „Ne bucură decizia Germaniei de a opri certificarea Nord Stream 2”

„Avem planuri gata făcute. Scopul este să prevenim un conflict și să asigurăm aliații”.

„Forța de răspuns a NATO a fost activată. Suntem în stare de alertă ridicată. Am trimis unități din partea unor tări aliate NATO – SUA a trimis soldați în România, Germania a trimis în Lituania. Regatul Unit e prezent în Estonia”.

„Franța este gata să conducă un grup de luptă în România”.

„Trăim cel mai periculos moment pentru securitatea europeană din ultimele decenii”.

„Aliații NATO au avertizat că este ceva ce am prezis de multe luni. Rusia a făcut ceea ce am prezis că o să facă. A crescut semnificativ prezența militară în jurul Ucrainei”.

„Vom continua să cerem Rusiei să facă un pas în spate, nu să meargă înainte cum am văzut în ultimele săptămâni”.

„Nu vom compromite valorile de bază – dreptul națiunilor de a-și alege propria cale”.

„Când Rusia spune că trebuie să semnă un acord și să ne retragem din Europa de est, nu putem accepta asta”.

Jens Stoltenberg: „Rusia a dat undă verde ocupării Ucrainei”

Războiul este un risc real. Avertizăm de luni de zile. Ce am prezis, s-a întâmplat, dar e posibil ca Rusia să nu invadeze, să nu continue invazia Ucrainei. Ucraina e un partener foarte apreciat. Le oferim sprijin militar, politic. Însă, când vine vorba despre aliații NATO, oferim securitate absolută.

Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

România obține 1,5 miliarde de euro din Fondul european de Coeziune pentru refacerea zonelor devastate de inundații

Răspunsul de urgență al Comisiei Europene vine cu alocarea a 10 miliarde de euro, jumătate din sumă fiind pentru Polonia Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von...

Boloș nu exclude creșterea taxelor după alegeri

Ministrul de Finanțe reamintește că România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025 Marcel Boloș a declarat, într-o intervenție televizată, că România...

Tipuri de mașini de găurit: cum o alegi pe cea care ți se potrivește?

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă