7 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăInternaționalCriza din UcrainaRepublica Moldova a refuzat să vândă avioane de luptă Ucrainei, pentru a...

Republica Moldova a refuzat să vândă avioane de luptă Ucrainei, pentru a nu supăra Rusia

Republica Moldova a refuzat să vândă avioane de luptă Ucrainei, pentru a nu supăra Rusia, dezvăluie agenția de presă Unian din Ucraina.

Ar fi vorba de avioane militare MiG 29, care au fost produse în ultimii ani ai URSS.

Imediat după ce Rusia a atacat Ucraina, la 24 februarie 2022, Ucraina a cerut Republicii Moldova să-i vândă avioanele sale MiG 29, pe care oricum nu le folosește. Ucraina susține că guvernul de la Chișinău i-a refuzat cererea, pe motiv că „nu vrea să irite Rusia”.

La momentul desființării URSS, Republica Moldova a rămas cu peste 30 de avioane MiG 29. În prezent, ea mai are șase asemenea avioane, care ar trebui reparate. Republica Moldova a încercat de mai multe ori, în anii trecuți, să le vândă, însă fără succes. Republica Moldova nu și le poate repune în funcțiune, însă Ucraina le-ar putea repara și utiliza.

O situație asemănătoare o au ultimele avioane MiG 29 ale României. Ele nu mai sunt apte de zbor și sunt depozitate la baza aeriană Kogălniceanu. Statele Unite au făcut, recent, un apel către țările est – europene, de a ceda sau de a vinde Ucrainei avioanele de proveniență sovietică, întrucât asemenea aeronave ar putea fi recondiționate și pilotate fără probleme de militarii ucraineni.

Avioane de luptă pentru Ucraina, din alte țări ale Europei de Est

A existat și varianta ca Polonia să ofere Ucrainei avioane F-16. Guvernul de la Varșovia a negat însă această posibilitate.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Furie în Senat. Angajații nu vor să fie concediați

Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a anunțat, miercuri, că posturile Senatului vor fi reduse de la 796 la 618 Președintele Senatului, Ilie Bolojan, a anunțat miercuri...

România, printre liderii Europei la deficit guvernamental: Creștere alarmantă față de media UE

România s-a clasat din nou în topul țărilor cu cel mai mare deficit guvernamental din Uniunea Europeană, atingând 8,6% din PIB în trimestrul al...

Nicolae Constantinescu, medicul care a salvat numeroase vieți la Revoluția din decembrie 1989 și la Mineriada din 1990, a plecat la Domnul

„ Astăzi, 21 ianuarie 2025, domnul doctor Nicolae Constantinescu, președintele Fundației Culturale Memoria și directorul Memoria – revista gândirii arestate, a plecat la Domnul”,...
Ultima oră
Pe aceeași temă