5.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaPutin vrea ca țările „neprietenoase” să plătească pentru gazul rusesc în ruble

Putin vrea ca țările „neprietenoase” să plătească pentru gazul rusesc în ruble

Rusia va cere plata în ruble pentru gazul vândut către țări „neprietenoase”, a declarat miercuri președintele Vladimir Putin, iar prețurile gazului în Europa au crescut din cauza temerilor că mișcarea ar exacerba criza energetică a regiunii.

Națiunile europene și Statele Unite au impus sancțiuni grele Rusiei de când Moscova a trimis trupe în Ucraina pe 24 februarie. Dar Europa depinde foarte mult de gazul rusesc pentru încălzire și generarea de energie, iar Uniunea Europeană este împărțită dacă va sancționa sectorul energetic al Rusiei.

Putin a transmis un mesaj țărilor „neprietenoase”

Mesajul lui Putin a fost clar: dacă ne vrei gazul, cumpără-ne moneda. A rămas neclar dacă Rusia are puterea de a modifica unilateral contractele existente convenite în euro.

Rubla a sărit pentru scurt timp după anunțul șoc, la un maxim de trei săptămâni, peste 95 față de dolar. A redus câștigurile, dar a rămas cu mult sub 100, închizându-se la 97,7 față de dolar, în scădere cu peste 22% față de 24 februarie.

Unele prețuri angro la gaze în Europa cu până la 30% mai mari miercuri. Prețurile en-gros la gazele britanice și olandeze au crescut.
Gazul rusesc reprezintă aproximativ 40% din consumul total al Europei. Importurile UE de gaze din Rusia în acest an au fluctuat între 200 de milioane și 800 de milioane de euro (880 de milioane de dolari) pe zi.

„Rusia va continua, desigur, să furnizeze gaze naturale în conformitate cu volumele și prețurile… fixate în contractele încheiate anterior”, a spus Putin la o întâlnire televizată cu miniștrii guvernului.

„Modificările vor afecta doar moneda de plată, care va fi schimbată în ruble rusești”, a spus el.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Investițiile străine în România cresc, dar numărul noilor companii cu capital străin scade semnificativ

Italia deține cel mai mare număr de firme (53.411) înregistrate în România Investițiile directe ale nerezidenților în România au totalizat 5,362 miliarde de euro în...

Amenzi record în industria alimentară: ANSVSA a aplicat sancțiuni de 1,6 milioane de lei

Controalele au fost desfășurate în luna octombrie, la nivel național și s-au soldat cu peste 300 de sancțiuni contravenționale și avertismente Inspectorii Autorității Naționale Sanitare...

Investițiile străine în România cresc, dar numărul noilor companii cu capital străin scade semnificativ

Italia deține cel mai mare număr de firme (53.411) înregistrate în România Investițiile directe ale nerezidenților în România au totalizat 5,362 miliarde de euro în...
Ultima oră
Pe aceeași temă