Ucraina este puternic dependentă de energia nucleară – are 15 reactoare care generează aproximativ jumătate din electricitatea sa.
Ucraina primește cele mai multe dintre serviciile sale nucleare și combustibilul nuclear de la Rusia, dar reduce această dependență cumpărând combustibil de la Westinghouse.
În 2004, Ucraina a pus în funcțiune două reactoare noi mari, iar Guvernul intenționează să mențină ponderea nucleară în producția de energie electrică până în 2030, ceea ce va implica o construcție nouă substanțială.
În 2021, Westinghouse a fost contractată pentru a termina construirea unui nou reactor la Khmelnitsky, folosind componente AP1000 dintr-un proiect american abandonat.
Guvernul ucrainean caută în Occident atât tehnologie, cât și investiții în centralele sale nucleare. Westinghouse are un acord pentru a construi patru reactoare AP1000 la locații stabilite conform world-nuclear.org
Trupele ruse au luat cu asalt teritoriul Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporizhzhya, și au preluat controlul asupra centralei. ZNPP este cea mai mare instalație nucleară din Europa și a treia ca mărime din lume. Dacă bombardamentul nu se oprește și o rachetă sau chiar un proiectil mic lovește unitatea de putere, consecințele vor fi inevitabile nu numai pentru Ucraina, ci pentru întreaga lume, inclusiv pentru Rusia.
Pentru a evita acest lucru, cerul de deasupra Ucrainei ar trebui să fie închis. În caz contrar, acest lucru va duce la un nou Cernobîl mult mai puternic!