0.6 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaNord Stream 2 stă în calea înțelegerilor dintre Germania și SUA

Nord Stream 2 stă în calea înțelegerilor dintre Germania și SUA

Președintele Joe Biden și liderul Germaniei au încercat să creeze un front unic luni la Casa Albă, dar discuțiile legate de gazoductul Nord Stream 2 au stat în calea înțelegerilor.

Cancelarul german Olaf Scholz a dezvăluit când a ajuns la Casa Albă, dar și într-un interviu anterior, că există un decalaj distinct între el și omologul său american pe tema gazoductului Nord Stream 2.

Olaf Scholz a discutat cu Joe Biden

În timpul unei conferințe de presă după o întâlnire a Biroului Oval, Biden a spus explicit că proiectul nu va merge mai departe dacă Rusia invadează Ucraina. Este atitudinea pe care el și oficialii americani au adoptat-o ​​de săptămâni întregi și a fost un punct cheie de discuție cu noul guvern Scholz, potrivit oficialilor înalți ai administrației.

Pe de altă parte, Scholz însuși a refuzat să denumească proiectul în timpul conferinței de presă și a refuzat să se angajeze să pună capăt conductei dacă o invazie continuă, o poziție care a cauzat probleme ministrului său de externe în timpul unei vizite în Ucraina.

În interviul acordat CNN, Scholz și-a repetat jurământul de a rămâne aliniat cu SUA, deși din nou nu și-a clarificat intențiile pentru proiectul Nord Stream.

SUA caută alte alternative pentru gaze naturale

În timpul conferinței de presă, Scholz făcuse un angajament similar. „Le spun prietenilor noștri americani, vom fi uniți. Vom acționa împreună și vom face toți pașii necesari și toți pașii necesari vor fi făcuți de noi toți împreună”, a declarat cancelarul german.

Conducta Nord Stream 2, care transmite gaze naturale rusești sub Marea Baltică în Germania, evitând Ucraina, subliniază situația dificilă a lui Scholz în confruntarea cu Rusia pentru agresiunile sale în Europa. Germania este puternic dependentă de energia rusă, ceea ce face dificilă impunerea pedepselor severe fără a risca oprirea petrolului și gazelor în lunile reci de iarnă.

În același timp, SUA și alte state occidentale caută cât de repede noi surse de gaze naturale pentru a se depărta de dependența față de gazul rusesc. Americanii au căutat alternative pentru Europa în Asia și Orientul Mijlociu. Nu este clar cât de reușită a fost inițiativa, iar unele țări au spus că rezervele lor de gaze sunt deja vorbite.

„Dacă Rusia invadează, înseamnă că tancuri sau trupe trec din nou granița cu Ucraina”

Statele Unite se opune funcționării conductei Nord Stream 2 și au declarat clar că nu vor merge înainte cu proiectul dacă Putin decide să invadeze. „Dacă Rusia invadează, înseamnă că tancuri sau trupe trec din nou granița cu Ucraina, atunci nu va mai exista Nord Stream 2. Vom pune capăt!”, a spus Biden luni.

Cu toate acestea, Scholz a refuzat să precizeze ce este pregătit să facă pentru a opri Nord Stream 2, spunând doar că Germania va întreprinde aceiași pași ca și Statele Unite pentru a pedepsi Rusia.

Emmanuel Macron a vorbit cu Putin la Moscova

În timp ce Olaf Scholz se întâlnea luni cu președintele american Joe Biden, liderul francez, Emmanuel Macron, a avut o întâlnire față în față cu Vladimir Putin, la Moscova. După cinci ore de negocieri, Macron a avertizat că cele două părți trebuie să lucreze rapid pentru a evita riscul unei escalade.

„În acest moment, tensiunea crește și riscul de destabilizare crește”, a spus Macron, conform unei traduceri simultane a declarațiilor sale după discuții. Macron are programată pentru marți o vizită la Kiev, unde discută cu președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski. El a spus că intenționează să-l informeze pe Putin cu privire la rezultatele discuțiilor dintre cei doi printr-un apel telefonic.

Nu este clar cum diplomația navetă a lui Macron poate satisface cerințele Rusiei ca aderarea Ucrainei la NATO să fie exclusă, susținând totodată că politica alianței ușilor deschise este „existențială pentru Europa”, așa cum a spus el în declarațiile de deschidere.

Cum au decurs întâlnirea dintre Macron și Putin

Cu toate acestea, specialiștii susțin că au existat câteva semne de progres în urma discuțiilor, care au avut loc în cadrul unei cine cu șapte feluri care a inclus rebo și chardonnay de la o cramă rusească. Fără a intra în detalii, Putin a spus că este posibil să luăm în considerare „o serie de propuneri și idei (de la Macron)… pentru a pune bazele pașilor noștri următori”.

Dar el a criticat și politica NATO a ușilor deschise, spunând că a beneficiat doar SUA. De asemenea, el părea să-l lovească pe ucraineanul Zelenski spunând că Rusia este pregătită să ofere azil politic rivalului său Petro Poroșenko, care a fost acuzat de trădare pentru presupusa sa implicare în finanțarea separatiștilor susținuți de Moscova.

Pe măsură ce cei doi s-au întâlnit, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a spus că Putin „și-a adăugat capacitatea de forță de-a lungul acelei granițe cu Ucraina și în Belarus”. Oficialii americani au spus că Rusia are deja peste 70% din trupele de care ar avea nevoie pentru a lansa un atac asupra Ucrainei.

Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Amazon extinde investițiile în inteligența artificială: 4 miliarde de dolari suplimentari pentru startup-ul AI Anthropic

Amazon a anunțat vineri o investiție suplimentară de 4 miliarde de dolari în startup-ul de inteligență artificială Anthropic, fondat de foști lideri ai OpenAI,...

Amazon extinde investițiile în inteligența artificială: 4 miliarde de dolari suplimentari pentru startup-ul AI Anthropic

Amazon a anunțat vineri o investiție suplimentară de 4 miliarde de dolari în startup-ul de inteligență artificială Anthropic, fondat de foști lideri ai OpenAI,...

Vreme rece și ninsori în cea mai mare parte a țării. Ultimele informații de la ANM

Sâmbătă, vremea se răcește semnificativ în aproape toate regiunile României. La munte, în nord-vest și centru, se vor semnala ninsori, în timp ce în...
Ultima oră
Pe aceeași temă