SUA și Rusia sunt încă în negocieri, iar ziarul El Pais a publicat o serie de documente confidențiale despre care se spune că sunt răspunsurile scrise ale Washingtonului.
Statele Unite și aliații săi din NATO sunt, de asemenea, pregătiți să discute despre măsuri reciproce cu Rusia. NATO l-ar fi asigurat pe Putin că nu există rachete de croazieră Tomahawk staționate în România și Polonia. NATO și Kremlinul au declarat pentru Reuters că nu vor comenta informațiile apărute.
Documente confidențiale referitoare la negocieri între SUA și Rusia
Pozițiile expuse în cele două documente, care au fost înmânate oficial Moscovei pe 26 ianuarie, sunt în concordanță cu declarațiile publice ale Washingtonului. SUA a spus cu ceva timp în urmă că scutul antirachetă european al NATO în România și un amplasament planificat în Polonia nu vor servi ca o viitoare apărare împotriva rachetelor rusești. Acestea au fost amplasate doar pentru a se apăra împotriva amenințărilor din Iran și Orientul Mijlociu.
În răspunsul său scris, Statele Unite au oferit transparență asupra site-urilor de rachete din România și Polonia. Asta dacă Moscova a făcut același lucru în două locații din Rusia.
„Statele Unite sunt dispuse să discute măsuri de transparență reciprocă bazate pe condiții și angajamente reciproce atât din partea Statelor Unite, cât și a Rusiei de a se abține de la desfășurarea de sisteme ofensive de rachete lansate de la sol și forțe permanente cu o misiune de luptă pe teritoriul Ucrainei”, a declarat SUA.
În documentul NATO, alianța formată din 30 de membri spunea: „inversarea consolidării militare a Rusiei în și în jurul Ucrainei va fi esențială pentru un progres substanțial”. Occidentul spune că peste 100.000 de soldați ruși sunt poziționați la granițele Ucrainei și în Belarus. Rusia neagă aceste acuzații.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!