NATO ia în considerare o poziție militară pe termen mai lung în Europa de Est pentru a-și consolida apărarea, a declarat luni (7 februarie) secretarul general Jens Stoltenberg, deoarece tensiunile au rămas ridicate cu privire la consolidarea militară a Rusiei în apropierea Ucrainei.
„Luăm în considerare mai multe ajustări pe termen mai lung ale posturii noastre, ale prezenței noastre în partea de est a alianței. Nu a fost luată nicio decizie finală în acest sens, dar există un proces în curs de desfășurare în cadrul NATO”, a declarat el reporterilor la Bruxelles, conform Reuters.
NATO va discuta despre prezența pe termen lung în Europa de Est, precum și la alte chestiuni la reuniunea din 16-17 februarie
Miniștrii apărării din NATO sunt așteptați să discute despre întăriri la următoarea lor întâlnire din 16-17 februarie. Guvernele occidentale au cerut Moscovei să retragă trupele de la granițele Ucrainei, mai ales dacă Rusia dorește să vadă mai puține desfășurări în statele aliate NATO din est.
În prezent, NATO are trupe care se rotesc în și în afara Europei de Est, o așa-numită prezență persistentă, dar nu permanentă.
Țările NATO și-au pus forțele militare în alertă și au anunţat trimiterea de echipament militar suplimentar la granițele Ucrainei, potrivit NATO.
„NATO trimite nave și avioane de luptă suplimentare în Europa de Est, consolidând apărarea Aliaților, pe măsură ce Rusia își continuă consolidarea militară în jurul Ucrainei.
În ultimele zile, o serie de Aliați au făcut anunțuri cu privire la implementările curente sau viitoare. Danemarca trimite o fregată în Marea Baltică și urmează să desfășoare patru avioane de luptă F-16 în Lituania în sprijinul misiunii de poliție aeriană de lungă durată a NATO în regiune.”, notează sursa citată.
Statele Unite au precizat, de asemenea, că se gândesc să-și sporească prezența militară în partea de est a Alianței.
Urmărește România Liberă pe Facebook și Google News!