29.4 C
București
vineri, 21 iunie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaLula da Silva vrea negocieri de pace în Ucraina cu Rusia la...

Lula da Silva vrea negocieri de pace în Ucraina cu Rusia la masa tratativelor

Preşedintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, a reiterat luni, în cursul unei conversaţii telefonice cu omologul său rus, Vladimir Putin, că este în favoarea negocierilor pentru pace în Ucraina dacă acestea includ Rusia, transmite AFP, potrivit agerpres.ro.

“Cu privire la subiectul Ucraina, preşedintele Lula a reiterat apărarea negocierilor de pace implicând ambele părţi ale conflictului”, a indicat preşedinţia braziliană într-un comunicat, precizând că Lula a “primit un apel” de la Putin dimineaţa, într-un moment în care în Elveţia se pregăteşte, fără Moscova şi la iniţiativa Kievului, o conferinţă privind pacea în Ucraina care va avea loc weekend.

Preşedintele de stânga al Braziliei a reamintit că această poziţie era “conformă” cu o declaraţie comună cu China dată publicităţii pe 23 mai.

În acest text, cele două ţări au spus că “susţin o conferinţă internaţională de pace organizată la un moment adecvat, recunoscut atât de Rusia, cât şi de Ucraina, cu participarea egală a tuturor părţilor, precum şi cu o discuţie echitabilă a tuturor planurilor de pace”.

Preşedintele brazilian va călători în Europa săptămâna aceasta pentru o reuniune a Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM), joi la Geneva, înainte de a lua imediat parte la summitul G7 din Italia.

Dar nu va participa la summitul privind Ucraina care va avea loc sâmbătă şi duminică la Burgenstok, în Elveţia.

Rusia condiționează negocierile de recunoașterea ucraineană a teritoriilor ocupate de armata sa

Rusia, care pretinde pentru a negocia recunoaşterea de către Kiev a anexării teritoriilor pe care le ocupă, a afirmat în mai multe rânduri că organizarea unui summit fără participarea sa “nu are niciun sens” şi a criticat “formula de pace” propusă de preşedintele Volodimir Zelenski, care prevede în special retragerea trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, reparaţii financiare şi crearea unui tribunal special pentru a-i judeca pe responsabilii ruşi.

“Poziţia noastră este că orice discuţie de pace trebuie să implice ambele părţi. Modelul cu o parte a fost deja încercat în timpul acestui conflict, fără rezultat”, a declarat pentru AFP o sursă diplomatică braziliană.

Preşedintele celei mai mari ţări din America Latină a stârnit controverse în mai multe rânduri, afirmând că responsabilitatea pentru conflictul din Ucraina este împărţită, chiar dacă a condamnat invazia rusă.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Organizatorul galelor  Kombat London, o nouă funcție

John Smith a fost numit Președinte Regional al Sindicatului Național al Polițiștilor Smart Pol pentru Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. A...

Șoșoacă și Lazarus, oficial europarlamentari

Diana Iovanovici-Șoșoacă, președintele Partidului S.O.S. România, și Luis-Vicențiu Lazarus sunt în mod oficial europarlamentari, anunță formațiunea politică. „Această victorie nu este doar a noastră, a...

Aderarea totală a României și Bulgariei în Schengen, prioritate la nivel declarativ, dar absentă din planul Ungariei     

Ungaria, care preia președinția Consiliului UE la 1 iulie, a promis că va lucra pentru intrarea Bulgariei și României în Schengen, aceasta fiind una...
Ultima oră
Pe aceeași temă