6.8 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaLui Traian Băsescu i s-a tăiat microfonul în Parlamentul European, când citea...

Lui Traian Băsescu i s-a tăiat microfonul în Parlamentul European, când citea lista de lideri occidentali care colaborează cu Putin

În Parlamentul European s-a produs un incident suspect, care poate fi pus în legătură cu anumiți lideri occidentali care colaborează cu Putin.

Eurodeputatul Traian Băsescu, fost președinte al României, a început să țină un discurs în care reclama colaborarea unor politicieni occidentali cu regimul Putin. Băsescu a citit chiar o listă cu numele unor asemenea politicieni occidentali. Europarlamentarul român n-a putut să-și termine discursul întrucât i s-a întrerupt microfonul.

Dialogul din Parlamentul European a fost următorul:

Traian Băsescu: “Avem o altă mare problemă, problema consolidării lui Putin de către demnitari ai Uniunii Europene. Și aici o să enumăr câțiva premieri ai Uniunii Europene care s-au pus în slujba lui Putin după terminarea mandatelor: Schröder – e pe buzele tuturor, Matteo Renzi, fost premier italian, angajat la firmă rusească, Christian Kern, fost cancelar austriac, François Fillon, fost premier al Franței, Esko Aho, fost premier finlandez, Paavo Lipponen, fost premier finlandez, Karin Kneissl, fost ministru de externe austriac, Hans Schelling, fost ministru de finanțe austriac, și sigur nu putea să lipsească Dominique Strauss Kahn. Cu astfel de oameni în jurul său și în vârful…” (Băsescu vorbește, dar nu se mai aude în sală)

Rainer Wieland: “Mulțumesc mult, dragă coleg Băsescu. Mulțumesc. Colegul! Colegul! Coleg Traian, păstrați ordinea!” (aplauze în sală)

Rainer Wieland este europarlamentar german, vicepreședinte al Parlamentului European. La momentul discursului lui Băsescu, Rainer Wieland conducea ședința. Aparent, Wieland i-a “tăiat” intenționat microfonul lui Băsescu. Unul dintre motivele acestei decizii ar putea fi faptul că lui Traian Băsescu îi expirase timpul alocat discursului.

Este de precizat că Traian Băsescu, în perioada în care era președinte al României, a avut cel puțin două întâlniri directe cu Vladimir Putin, președintele Rusiei. Una dintre întâlniri, oficială, a fost în anul 2008, la summit-ul NATO de la București.

Cealaltă întâlnire, neoficială, între Putin și Băsescu, a fost în anul 2014, la Milano (Italia). Această a doua întâlnire s-a produs la Summit-ul Asia – Europa (ASEM), din octombrie 2014. La Milano, în toamna anului 2014, Putin a avut de altfel și o întâlnire cu președintele de atunci al Ucrainei, Petro Poroşenko. Summit-ul avea loc după ce, în același an, Rusia ocupase peninsula Crimeea. La reuniunea de la Milano, unde Putin a fost invitat special, a participat și Matteo Renzi, care pe atunci era premierul Italiei. Acum, Renzi apare pe lista de lideri occidentali care colaborează cu Putin, citită de Traian Băsescu.

Despre politicianul socialist francez Dominique Strauss Kahn, se știe că a fost director la Fondul Monetar Internațional. Ulterior, el a devenit membru în Consiliile de supraveghere ale unor bănci din Rusia. Acestea erau Banca Rusă de Dezvoltare a Regiunilor și, respectiv, FRID.

Gerhard Schröder a fost cancelar al Germaniei între anii 1998 – 2005, apoi a fost liderul Partidului Social Democrat. Schröder și Putin sunt prieteni apropiați. Putin chiar a participat la ziua lui Schröder, la aniversarea de 60 de ani, la reședința lui Schröder din Hanovra.

Cu privire la Christian Kern, fost cancelar și fost lider al Partidului Social Democrat (SPÖ) din Austria, situația este oarecum diferită. El a fost membru în Consiliul de supraveghere al societății ruse de transport feroviar, RZD. Dar a demisionat din compania rusă în februarie 2022, în momentul în care Rusia a atacat Ucraina. În mod similar, François Fillon, fost premier al Franței, s-a retras din conducerea a două companii din Rusia, în februarie 2022. Cele două companii de unde a plecat Fillon sunt Zarubezhneft și Sibur.

“Avem o altă mare problemă, problema consolidării lui Putin de către demnitari ai Uniunii Europene. Și aici o să enumăr câțiva premieri ai Uniunii Europene care s-au pus în slujba lui Putin după terminarea mandatelor”

Traian Băsescu,

Fost președinte al României

Trebuie amintit că, înainte ca Rusia să atace Ucraina, relațiile dintre Putin și Băsescu nu erau atât de reci. De exemplu, în anul 2009, în perioada în care Putin a fost prim-ministru (între mai multe mandate de președinte al Rusiei), el a trimis un mesaj direct către președintele României, care la acel moment era Traian Băsescu. Foarte interesant este faptul că, în acel mesaj, președintele Putin încerca să pună România într-o poziție delicată în fața Ucrainei.

“Eu am pentru România o contraofertă pe care cred eu că va fi greu s-o refuzaţi. Vă rog să-i transmiteţi acest lucru preşedintelui Băsescu. Tot volumul de gaz rusesc de care Ucraina are nevoie într-un an suntem dispuşi să-l vindem companiei de stat din România şi după aceea să-l vindeţi mai departe Ucrainei. E bună oferta?”

Vladimir Putin,

Președintele Rusiei

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Teodosie, cu barbă, dar totuși ciuntit ca mitropolit

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a ieșit de la ședința Sfântului Sinod al bărboșilor, încă prezentând păr...
Ultima oră
Pe aceeași temă