Ucraina respinge apelul Washingtonului de a coborî vârsta de mobilizare în armată de la 25 la 18 ani, a declarat joi un responsabil ucrainean de rang înalt, sub acoperirea anonimatului, potrivit Alarabiya News.
‘Nu vom coborî vârsta de mobilizare’, a afirmat el, adăugând că ‘administraţia (Biden) foloseşte această temă pentru a justifica’ ajutorul militar insuficient pentru Kiev.
De mai multe săptămâni, Statele Unite fac presiuni asupra Ucrainei pentru ca aceasta să mobilizeze bărbaţi pentru a acoperi deficitul de soldaţi în armată, care se retrage în ultimele luni din faţa trupelor ruse, au relatat media americane, citând oficiali din administraţia Biden.
Autorităţile ucrainene refuză însă, considerând că problemele legate de mobilizare – un subiect extrem de sensibil în Ucraina – sunt mai puţin grave decât cele cauzate de întârzierile armamentelor occidentale.
‘Noi mobilizăm astăzi deja mai multe persoane decât putem să înarmăm’, a spus responsabilul ucrainean.
La începutul lui 2024, vârsta a scăzut de la 27 la 25 de ani
La începutul anului, Kievul a scăzut de la 27 la 25 de ani vârsta minimă de recrutare, dar refuză să o coboare mai mult, în condiţiile unei situaţii demografice dramatice, cu plecarea în străinătate a milioane de persoane, mai ales femei cu copii.
Luna trecută, consilierul pentru securitate al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat că Ucraina ‘trebuie să facă mai mult, după părerea noastră, pentru a-şi întări liniile în termeni de număr al forţelor de pe front’.
La rândul său, responsabilul ucrainean intervievat de AFP a acuzat Casa Albă că încearcă să ‘pună pe seama Ucrainei responsabilitatea’ pentru cedările de pe front.
‘Armata trebuie să fie avansată tehnologic şi să dispună de arme suficiente, nu vom compensa lipsa de arme sau raza lor insuficientă de acţiune prin tinereţea oamenilor’, a mai spus el.
‘Noi le-am cerut partenerilor noştri să înarmeze brigăzi specifice’, vreo zece în total, însă doar ‘două brigăzi şi jumătate’ au fost echipate până în prezent, a continuat el. ‘Atunci de ce ar trebui să înrolăm mai multe persoane?’, a conchis acelaşi responsabil.
Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei, și-a dat demisia. Scandal de proporții privind recrutările
Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei, şi-a dat demisia după un scandal de proporţii ce vizează modul în care s-au făcut recrutările în armata ucraineană, precum şi mobilizarea, conform Reuters.
Potrivit Ukrainska Pravda, demisia lui Kostin vine în urma unei şedinţe a Consiliului de Securitate Naţională şi Apărare, şedinţă condusă de preşedintele Volodimir Zelenski. Conform sursei citate, preşedintele ucrainean a acuzat că există documente false care atestă dizabilităţi fictive ale unor oficiali de stat.
Un imens scandal a izbucnit din cauza certificatelor false de handicap
Cu alte cuvinte, unii procurori aflaţi sub comanda lui Kostin sau chiar oficiali de plan secund ai administraţiei ucrainene au obţinut certificate de handicap pentru a evita serviciul mobilizarea în armată. „Procurorul general trebuie să-și asume responsabilitatea politică pentru situația din organele de urmărire penală din Ucraina”, a fost mesajul puternic transmis de Zelenski. După câteva minute, Andrii Kostin şi-a anunţat demisia din funcţia de procuror general.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!